Foto: Joakim ErikssonFoto: Joakim Eriksson
 Foto: Joakim Eriksson
Foto: Joakim ErikssonFoto: Joakim Eriksson
 Foto: Joakim Eriksson
Foto: Joakim ErikssonFoto: Joakim Eriksson
 Foto: Joakim Eriksson

Pensionssmällen: 150 000 drabbas

Publicerad

 

Nu sänks pensionen för Birgitta Nyman, 82, med flera tusen kronor om året. 

Någon förklaring till varför pensionen har sänkts har hon inte fått.

Runt 150 000 pensionärer beräknas drabbas av sänkningen.

– Jag är väldigt ledsen och väldigt upprörd över att de går ut och lovar, och så stjäl de den lilla pension jag har i stället för att höja den, säger Birgitta Nyman.

Under onsdagen fick Birgitta Nyman, 82, i Sandared utanför Borås ett brev om att hennes kommunala pension sänks med flera tusen om året, något som gjorde henne väldigt upprörd.

– Jag har alltid jobbat. Den lilla kommunala tjänstepensionen jag har kunde jag väl ändå få behålla, säger Birgitta Nyman.

Birgitta har tidigare arbetat som barnmorska och sjuksköterska. Hennes man dog i april, och hon ska nu klara alla utgifter själv. Utöver sin tjänstepension har hon fått ungefär 13 000 kronor om året från KPA, eftersom hon var kommunalt anställd under några år. Men nu ska 4 800 av den bort.

Birgitta tycker inte att hon har fått någon förklaring till varför sänkningen gjorts. Foto: Joakim Eriksson

Fick ingen förklaring

Birgitta tycker inte att hon har fått någon förklaring till varför sänkningen gjorts. Hon berättar att hon känner flera andra som också har fått brevet om att pensionen sänks.

– Varför sänker de min pension nu som jag har haft sedan jag blev pensionär när jag var 65 år. Jag kan inte begripa det. Jag är väldigt ledsen och väldigt upprörd över att de går ut och lovar, och så stjäl de den lilla pension jag har, i stället för att höja den.

 

MER: Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android.

 

"Det är en spottstyver för politikerna"

Birgitta har ett kapital som hon kan ta av så att hon klarar sig ekonomiskt, men det retar henne att hon inte kan få behålla den pension som hon har arbetat för.

– Det är en spottstyver för politikerna som har så höga löner själva, säger Birgitta Nyman.

I slutet av december förra året rapporterades det om att runt 150 000 tidigare kommunanställda pensionärer kunde få sänkt pension under 2018. 

Gammalt avtal bakom sänkningen

Sänkningen beror på att pensionsavtalet PA-KL, som tidigare satt ihop med den allmänna ATP-pensionen, var tvungen att korrigeras när ATP-pensionen försvann.

– Det avtalet stipulerar hur betalningsmodellen ska gå till. Det är ett uppdrag som KPA pension har fått av SKL och arbetsmarknadens parter, att skicka ut pengarna. Det är inget som KPA har varit med och förhandlat fram, säger Patric Elmén, pressekreterare vid Folksam där KPA ingår som dotterbolag.

Ändringen gjordes för att skydda pensionen och har för det mesta gynnat pensionärerna, enligt Anne-Maria Carlsgård som är ombudsman på Kommunal. Men för 2018 innebar det en sänkning.

– Man insåg inte konsekvenserna av hur avtalet skulle slå 17 år senare, säger hon.

– Vi är naturligtvis inte nöjda med det här. Olyckligt är ett svagt ord för det som har hänt. 

På Kommunal kommer man nu att börja analysera hur avtalet kan förändras för att detta inte ska kunna hända igen. Men det kommer att ta tid, enligt Anne-Maria Carlsgård.

– Vi vill inte gå in och ändra något så att det blir ännu sämre om 20 år igen. Sen kommer vi att begära förhandlingar med arbetsgivaren för att få till stånd en ändring som förhoppningsvis ska ta bort den här effekten, säger hon.

Lovisa Waldeck
Lovisa Waldeck

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

Mest delat just nu
VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER