Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Pensionssmällen: 150 000 drabbas

Foto: Joakim Eriksson
Foto: Joakim Eriksson
Foto: Joakim Eriksson

Nu sänks pensionen för Birgitta Nyman, 82, med flera tusen kronor om året. 

Någon förklaring till varför pensionen har sänkts har hon inte fått.

Runt 150 000 pensionärer beräknas drabbas av sänkningen.

– Jag är väldigt ledsen och väldigt upprörd över att de går ut och lovar, och så stjäl de den lilla pension jag har i stället för att höja den, säger Birgitta Nyman.

Under onsdagen fick Birgitta Nyman, 82, i Sandared utanför Borås ett brev om att hennes kommunala pension sänks med flera tusen om året, något som gjorde henne väldigt upprörd.

– Jag har alltid jobbat. Den lilla kommunala tjänstepensionen jag har kunde jag väl ändå få behålla, säger Birgitta Nyman.

Birgitta har tidigare arbetat som barnmorska och sjuksköterska. Hennes man dog i april, och hon ska nu klara alla utgifter själv. Utöver sin tjänstepension har hon fått ungefär 13 000 kronor om året från KPA, eftersom hon var kommunalt anställd under några år. Men nu ska 4 800 av den bort.

Birgitta tycker inte att hon har fått någon förklaring till varför sänkningen gjorts.
Foto: Joakim Eriksson

Fick ingen förklaring

Birgitta tycker inte att hon har fått någon förklaring till varför sänkningen gjorts. Hon berättar att hon känner flera andra som också har fått brevet om att pensionen sänks.

– Varför sänker de min pension nu som jag har haft sedan jag blev pensionär när jag var 65 år. Jag kan inte begripa det. Jag är väldigt ledsen och väldigt upprörd över att de går ut och lovar, och så stjäl de den lilla pension jag har, i stället för att höja den.


MER: Ladda ner GT:s nyhetsapp i Iphone & Android.


"Det är en spottstyver för politikerna"

Birgitta har ett kapital som hon kan ta av så att hon klarar sig ekonomiskt, men det retar henne att hon inte kan få behålla den pension som hon har arbetat för.

– Det är en spottstyver för politikerna som har så höga löner själva, säger Birgitta Nyman.

I slutet av december förra året rapporterades det om att runt 150 000 tidigare kommunanställda pensionärer kunde få sänkt pension under 2018. 

Gammalt avtal bakom sänkningen

Sänkningen beror på att pensionsavtalet PA-KL, som tidigare satt ihop med den allmänna ATP-pensionen, var tvungen att korrigeras när ATP-pensionen försvann.

– Det avtalet stipulerar hur betalningsmodellen ska gå till. Det är ett uppdrag som KPA pension har fått av SKL och arbetsmarknadens parter, att skicka ut pengarna. Det är inget som KPA har varit med och förhandlat fram, säger Patric Elmén, pressekreterare vid Folksam där KPA ingår som dotterbolag.

Ändringen gjordes för att skydda pensionen och har för det mesta gynnat pensionärerna, enligt Anne-Maria Carlsgård som är ombudsman på Kommunal. Men för 2018 innebar det en sänkning.

– Man insåg inte konsekvenserna av hur avtalet skulle slå 17 år senare, säger hon.

– Vi är naturligtvis inte nöjda med det här. Olyckligt är ett svagt ord för det som har hänt. 

På Kommunal kommer man nu att börja analysera hur avtalet kan förändras för att detta inte ska kunna hända igen. Men det kommer att ta tid, enligt Anne-Maria Carlsgård.

– Vi vill inte gå in och ändra något så att det blir ännu sämre om 20 år igen. Sen kommer vi att begära förhandlingar med arbetsgivaren för att få till stånd en ändring som förhoppningsvis ska ta bort den här effekten, säger hon.