Birgitta har 12 barn – och snart 20 barnbarn

Birgitta Eriksson från Tidaholm är tolvbarnsmamma.
Foto: Privat
Birgittas barnaskara.
Foto: Privat

Birgitta Eriksson, 62, från Tidaholm blev mamma första gången som 17-åring.

Drömmen om en kärnfamilj slog in och i dag har hon 12 barn – och snart 20 barnbarn.

Hon har levt ett turbulent liv och fått möta flera motgångar.

– Utan barnen hade jag nog aldrig klarat mig, de är mitt liv, säger Birgitta Eriksson.

Att bli mamma redan i ung ålder var något som Birgitta Eriksson var redo för, något som Skaraborgs Läns Tidning tidigare berättat om. 

Något annat fanns inte på kartan för 17-åriga Birgitta när hon fick veta att hon var gravid.

– Jag var aldrig främmande för detta, jag hade drömt om att få en person som stod mig allra närmast.

Att få en egen familj är något som hon alltid har velat – och något som hon själv har saknat i sin uppväxt.

– Jag kommer från en ganska trasig barndom på flera olika sätt. Det är något som har förföljt mig hela livet och jag har svårt för att knyta an till andra människor utan att behålla en liten del av mig själv för mig själv, säger Birgitta Eriksson. 

Alla har något gemensamt

Hennes förstfödde son Jimmy kom till världen 5 juli 1975. Tre år senare kom lillasystern Jenny och även hon fick ett namn som började på samma bokstav. Något som senare blev ett återkommande mönster. 

– Det var en barnmorska som sa att det skulle vara gulligt med namnet Jenny och sen blev det svårt att bryta det. Jag ville inte att något av barnen skulle känna sig utanför.

Efter det ökade syskonskaran och fler barn kom till livet. 2001 fick Birgitta sin sista son Jim – men familjen fortsatte att växa och i mars ska hon få sitt 20:e barnbarn.

Fördelar och nackdelar

Birgitta förklarar att hon har levt ett turbulent liv och att det stundtals varit tufft. 

– Det har varit jag och barnen mot resten av världen om man säger så. Vi har gjort vårt bäst men på grund av yttre omständigheter har det ibland blivit slitningar mellan mig och barnen – men det har rett upp sig. Utan barnen hade jag nog aldrig klarat mig, de är mitt liv, säger hon. 

Enligt Birgitta finns det både för- och nackdelar med att ha en stor familj.

– Det positiva är att det alltid finns någon till hands. Det är alltid någon som ställer upp och hjälper till, eller om man bara vill prata med någon så finns de där.

Enligt Birgitta var det viktigt att bibehålla rutinerna för att klara av vardagssysslorna och hon menar att alla barnen fick ta ett stort eget ansvar.

– Alla barnen var väldigt duktiga och hjälpte till hemma. Det är nog den största skillnaden med om man är två eller tolv i en familj. Här behövde alla göra mer eftersom jag alltid hade saker att göra själv, så som att städa, laga mat och handla.

Tufft rent ekonomiskt

Något som har varit svårt att få ihop är den ekonomiska biten. Hela året gick åt för att spara pengar inför födelsedagar och julafton. 

Det fanns inte heller på kartan att familjen skulle åka på en semesterresa utomlands. 

– Vi fick vara hemma och åka till badstränder eller vara ute och plocka blåbär i skogen. Det var en härlig tid och jag kände aldrig någon saknad över att inte få åka på en semesterresa, vi hade det bra så som vi hade det.

Hon fortsätter:

– Vi hade inga mobiler heller utan vi fick hitta på saker själva. Det är ju lite skillnad i dag när allt ska dokumenteras med mobilen och man missar att vara i nuet. Sen tycker jag att allt fler ska våga visa verkligheten på sociala medier, för det är inte alltid lyckligt och enkelt att vara en mamma.

Se också:

Sandra har tio barn.