Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Birgitta, 78, slogs ner och rånades: "Tog min krycka"

Birgitta, 78, rånades under knivhot den 16 februari i år.Foto: Privat
Birgitta klarade sig lyckligtvis utan allvarligare skador. Foto: Privat
Ulla Brehm, presstalesperson vid polisen. Foto: HENRIK JANSSON
Polisens presstalesperson Stefan Gustafsson. Foto: Polisen
Polis och ambulans ryckte ut när Birgitta rånades. Foto: ROBERT BOMAN

Birgitta Berndtsson, 78, blev brutalt rånad och föll till marken under knivhot för ett par veckor sedan.

Gärningsmannen kom också över hennes käpp när han med våld drog till sig hennes handväska.

– Jag ramlade handlöst baklänges och slog i huvudet och ryggen, det blödde i nacken, säger hon. 

Den 16 februari i år skrev GT om ett brutalt rån mot en äldre kvinna på Hisingen i Göteborg.  

– Det finns inga ord. Man kan förstå om folk känner avsky för en sån här  handling. Att man tar kryckan kan möjligtvis för att få offret ur balans. Då blir offret tämligen försvarslös, sa Stefan Gustafsson, polisens presstalesperson i Region Väst då.

Det var Birgitta Berndtsson, 78, som rånades. För henne var det en helt vanlig förmiddag och hon var på väg hem från Ica på Brunnsbotorget på Hisingen. 

– Jag märkte ingenting, jag gick vid en gångstig förbi ett dagis. Jag går inte så fort för jag går med krycka, säger hon. 

"Det var inte trevligt"

Hon hörde att någon kom bakom henne men tänkte inte mer på det, utan flyttade lite på sig för att personen skulle komma förbi då denne gick i snabbare takt än henne. 

– Då gick han på andra sidan av mig, och stannade mig. Han var rejält maskerad, hade dragit ner mössan till ögonbrynen och hade halsduk ovanför näsan, jag såg bara hans ögon och det var ingen jag kände igen, säger hon och fortsätter:

– Han sa "Ge mig väskan, ge mig väskan". Han hotade med en kniv och sa "Jag ska döda dig". Det var inte trevligt. 

Birgitta höll ändå fast i väskan.

– Dum som man är så gjorde jag det, säger hon.

Föll handlöst till marken

Då tog gärningsmannen tag i den och drog. Han fick också med sig hennes krycka och hon föll handlöst till marken innan han snabbt försvann från platsen. Han har fortfarande inte hittats. På förskolan intill var personal och barn ute och lekte på gården.

– Det såg inte vad som hände, men de hörde. Jag skrek väl som en stucken gris. De ringde efter polis och ambulans. 

Birgitta slog i ryggen och huvudet och det började blöda i nacken, berättar hon. Men inget var brutet.

– Det är klart att det är allvarligt. Det är värnlösa och ömtåliga människor som utsätts för det här. Det är inte lätt för en som är 80-90 år. De blir chockade och ganska skadade. Då är det viktigt att vi kan hitta någon som sett brottet, eller att vi kan få tag på övervakningsfilm, och fånga de här personerna, säger Ulla Brehm, presstalesperson vid polisen i region Väst.

"Går åt rätt håll"

Nu har det gått ett par veckor sedan händelsen, Birgitta har fortfarande ont i kroppen efter det kraftiga fallet men lyckligtvis inga bestående skador. Hon har fortfarande inte gått den vägen som hon gick då. 

– Det finns många andra vägar här, det får komma så småningom och man kan ju hålla sig på de lite större vägarna. Det går åt rätt håll. Jag tycker det är viktigt att berätta om sådant här.

Gärningsmannen är fortfarande på fri fot, och eventuellt samma person har använt sig av hennes kontokort.

Väskan har inte hittats 

– De lyckades få ut lite på mitt konto i en 3G-affär, men det var kontantkort och de har jobbat med det men det har inte gått att spåra när de inte är registrerade.

I handväskan låg också Birgittas egen mobiltelefon, varken den eller väskan har hittats, säger hon.

– Det var en typisk pensionärstelefon, inget som ungdomarna vill ha. De har säkert kastat den någonstans, och väskan har jag inte fått tillbaka, säger hon. 

"Är allvarligt" 

På torsdagen rånades en äldre man på sin halskedja vid en spårvagnshållplats på Hisingen i Göteborg. Mannen ska inte ha skadats allvarligt men fick ont i halsen efter att halsbandet ryckts av honom.

– Det är fler som ger sig på äldre och värnlösa. Det är klart att det är allvarligt och något vi jobbar gentemot, säger Ulla Brehm och fortsätter:

– Det är viktigt att man anmäler det här till polisen. Ibland utsätts någon och kan lämna ett signalement. Sedan utsätts någon annan för samma sak och kan också lämna ett signalement och så kan vi pussla ihop bitarna.