Birgitta Sahlbom Viuhko fick ett bluffmejl – men genomskådade det hela och gick till polisen. Foto: PrivatBirgitta Sahlbom Viuhko fick ett bluffmejl – men genomskådade det hela och gick till polisen. Foto: Privat
Birgitta Sahlbom Viuhko fick ett bluffmejl – men genomskådade det hela och gick till polisen. Foto: Privat
Enligt polisen finns det "en uppsjö" av bedrägeriförsök på internet. Foto: TOMMY PEDERSENEnligt polisen finns det "en uppsjö" av bedrägeriförsök på internet. Foto: TOMMY PEDERSEN
Enligt polisen finns det "en uppsjö" av bedrägeriförsök på internet. Foto: TOMMY PEDERSEN

Birgitta, 76, slog tillbaka – mot fräcka bedragarna

Publicerad

I mejlet som Birgitta Sahlbom Viuhko, 76, fick stod det att hon hade drygt 55 000 kronor att plocka ut från ett saldo.

Men hon genomskådade det.

– Jag tänkte att det ju vore skam om jag inte skulle ta tag i det här, säger Birgitta.

Nu varnar polisen för mejlbluffen som i värsta fall kan länsa ditt konto.

Vid lunchtid i måndags damp det ner ett mejl i Birgitta Sahlbom Viuhkos inkorg. Hon förstod direkt att allting nog inte stod rätt till.

För inte nog med att avsändarens adress verkade skum – det var också så att rubriken på mejlet fick Birgitta att haja till.

"Överföringsstatus: Avvaktar svar", stod det.

Dessutom fanns det ytterligare någonting som tyder på att mejlet var bluff och båg, berättar Birgitta Sahlbom Viuhko. Längst ner i mejlet står det påstådda företagets adress, men något sådant finns inte på den platsen.

Birgitta genomskådade bluffen

Det var inte första gången Birgitta, som bor i Frändefors i Vänersborgs kommun, fick ett liknande meddelande.

– Först tänkte jag "skit samma". Man kan ju ta bort det och slänga i papperskorgen. Men då kommer det lika fan ett nytt igen, säger hon.

I mejlet står det att Birgitta Sahlbom Viuhko har 55 813 kronor och 81 öre på ett konto, men bluffmakarna menar att det ännu inte är aktiverat.

 

LÄS MER: Marlena varnar för Blocket-bedragare

 

För att få ut pengarna direkt kunde hon trycka på en länk som skulle ta henne till rätt sida, men det var inte något som Birgitta blev lockad att göra.

– Man har fått så bra upplysningar om sådant här och det har skrivits om det jättebra i tidningen, så jag blev inte lurad. Men det kan det vara lätt att bli, säger hon.

Allra lättast att falla offer för bedragarna är det om man inte har så bra koll på datorer och teknologi, menar Birgitta Sahlbom Viuhko. Egentligen hade hon bara tänkt strunta i det och, som hon gjort de tidigare gångerna, radera mejlet.

Polisen: "Finns en uppsjö"

Men så ändrade sig Birgitta – och nu vill hon komma med en varning.

Hon hoppas att också andra är på sin vakt.

– När man är på kalas eller sitter ihop med några och pratar så säger man att "vi har fått det och det". "Men har du gjort någonting åt det?" frågar man då. Det har ju inte jag heller gjort. Men nu tänkte jag tänkte att det ju vore skam om jag inte skulle ta tag i det här, säger Birgitta Sahlbom Viuhko.

 

LÄS MER: Cecilia Gyllenhammar föll för bedragare – blev blåst

 

Hon har gjort en polisanmälan och hos polisen är man välbekant med sådana här bedrägeriförsök.

– Det finns en uppsjö av dem, säger kriminalkommissarie Stefan Hallqvist, chef för polisens bedrägerigrupp i Fyrbodal.

I allra värsta fall kan det sluta med att de kriminella kapar hela datorn om du trycker på den bifogade länken, berättar han.

– Jag har inte sett det här ärendet, men vi har olika varianter. Har du otur så tar de över datorn och du får betala lösensumma för att få tillbaka den. Det vi sett mest av är att mejlet ser ut som en bluffaktura från Telia eller något annat stort företag, säger Stefan Hallqvist.

Mejlet som Birgitta fick och sedan genomskådade.Foto: Privat

Polisens tips

Ett annat vanligt bluffmejl är ett sådant där mottagaren får reda på att han eller hon har vunnit en viss summa, trots att man aldrig har ställt upp i någon tävling.

– Och nu det senaste har vi fått in många fall där avsändaren utger sig för att vara din vän som förlorat pengar och behöver hjälp, säger Stefan Hallqvist.

Hans tips för att genomskåda bedragarna är lika enkelt som effektivt:

– Det bästa skyddet är att ha ett jädrigt bra antivirusprogram. Och sedan att man kollar stavningen från därifrån mejlet kommer. Om man ser att det är en stor bokstav någonstans där det inte borde vara stor bokstav och så.

 

LÄS MER: Bedragare försökte lura John – med Nordeas nummer

 

Hur ofta klarar ni upp sådana här brott?

– Det förekommer i Sverige också, men ofta sitter de någon annan stans och då blir det genast mycket svårare. Vår straffskala i Sverige räcker inte alltid till för att få ut uppgifter från andra länder. Sedan är det ju jättesvårt och bevisa vem det är som har suttit bakom tangentbordet. Det är vårt dilemma.

Birgitta Sahlbom Viuhko har också ett råd för att inte bli lurad.

– Var vaksam på alla mejl där du inte vet vem adressaten är, säger hon.

Relaterade ämnen
Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER