Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Birgit, 96, lurades på pengar: ”Mår inte bra”

Birgit Nilsson, 96, lurades av bedragarna.Foto: Privat / Privat

Birgit Nilsson, 96, kontaktades av en man som sa sig komma från banken. 

Hon lurades att lämna i från sig sitt bankkort med tillhörande kod och snart hade flera tusen stulits från hennes konto.

Nu har två män i 20-årsåldern åtalats för nästan 40 fall av grovt bedrägeri efter att åldringar runtom i Västsverige blivit utsatta. 

GT har tidigare berättat om Birgit Nilsson, 96, från Falköping som fick ett samtal från en man som sa sig ringa från banken. 

Mannen förklarade att någon kommit över hennes kontouppgifter och sa att hans skulle skicka en kollega för att hjälpa Birgit om hon bara kunde låsa upp porten.

– Jag öppnade för honom. I telefon sa mannen att personen var där för att hämta mitt kort för att det skulle kontrolleras, har Birgit tidigare sagt till GT.

Efter att ha fått Birgits bankkort och tillhörande kod lämnade ”kollegan” hennes bostad för att kontrollera kortet och kom inte tillbaka. Snart hade 6000 kronor försvunnit från hennes kort.

– Jag har inte mått bra efteråt och jag mår inte bra när jag tänker på det som hänt. Man undrar hur man kunde burit sig åt så här, men polisen har sagt att jag är långt ifrån ensam, har Birgit tidigare sagt till GT.

Misstänks för närmre 40 brott

Nu åtalas två män i 20-årsåldern för närmare 40 fall av grova bedrägerier mot åldringar där Birgit Nilsson är en av de många som blivit utsatta. 

– Man har ringt äldre personer och sagt att det är problem med deras bankkonton. Sedan säger man att en kommer hem till den äldre för att hjälpa till och då har man varit där och hämtat kortet och koden och då tagit ut pengar. Allt som oftast har man då tagit ut 15 000 kronor, säger åklagare Jacob Tunborg.

De misstänkta gärningsmännen maskerade sig när de plockade ut pengar från åldringarnas kort vid bankomaten.Foto: Polisen
De misstänkta gärningsmännen maskerade sig när de plockade ut pengar från åldringarnas kort vid bankomaten.Foto: Polisen

De två männen greps i början av juni efter att en person fattat misstankar i bankomatkön.

– Vittnet tyckte att det var lite misstänkt med en person som försökte dölja sitt ansikte, samtidigt som han tog ut pengar. Mannen ringde polisen och de grep de misstänkta bedragarna, har Lena Ahlström Andersson, polisens bedrägerisektion i Skaraborg, tidigare sagt till Västgöta Bladet.

Fört över stora summor via Bank-ID

Åklagaren berättar att de två männen hittades i en bil i Motala där de kunde gripas. I bilen återfann även polisen flera bankkort.

– Vi hittade bankkort som tillhörde personer som anmält bedrägeri samma dag och vi hittade även kontanter som har tagits ut, säger Jacob Tunborg.

Bland de brott som de åtalade nu misstänks för finns även flera fall av grovt bedrägeri där gärningsmännen misstänks ha lurat till sig större summor på upp emot en halv miljon kronor.

– Man ringde då till äldre personer för att de skulle starta nya Bank-ID eller liknande och sedan med hjälp av dessa Bank-ID så förde man över pengar till sig själva. 

Fler misstänkta personer

Ytterligare två personer, en man och en kvinna, är delgivna misstanke om i första hand grovt bedrägeri och i andra hand grovt penningtvättsbrott under var sin åtalspunkt.

– Vad det gäller mannen är det ett fall av bedrägeri som ska ha gått till på liknande sätt att man fört över pengar via Bank-ID. Även kvinnan ska ha mottagit pengar i första led som man sedan kan ha fört vidare.

Rättegången väntas ske nästa vecka och åklagaren berättar att han i nuläget inte kan uttala sig om straffvärdet för de brott som personerna misstänks för.

– Det finns ingen ungdomsrabatt längre men jag har ännu inte helt tagit ställning till straffvärdet.

Enligt åtalet förnekar alla inblandade brott.

GT har sökt de misstänkta männens advokater för en kommentar.