Birgit Falk som hade en demenssjukdom flyttade till ett kommunalt äldreboende i Göteborg i februari i år.
Trots att hon just opererats efter en fallolycka var hon pigg och glad när Maria Lim Falks syster Hanna Falk besökte henne 11 mars.
– Hon pratade mycket och åt glatt av allt som ställdes fram, säger Hanna Falk som också berättat om sin mammas öde för SVT Nyheter.
Hon konstaterar att Birgit Falk hade haft hosta och feber i nära ett par veckor men att boendets ledning och ansvarig sköterska inte ansett det varit aktuellt att testa henne för covid-19, trots att flera från avdelningens fasta personal varit sjukskrivna sedan flera veckor tillbaka.
– När vi frågade hur det var med mamma svarade sjuksköterskan att hon bara var lite trött och hade ätit dåligt. Till slut tog min syster själv kontakt med läkaren som är knuten till boendet och berättade om mammas symtom. Dagen efter samtalet, på torsdagen för en dryg vecka sedan, kom en läkare och gjorde ett covid-19-test.

Beskedet: Mamman var döende
Maria Lim Falk säger att hon pratade med ansvariga för boendet om vilken plan som fanns om det skulle visa sig att mamman hade covid-19.
– Hon tonade ner allvaret och svarade att så här års kan det lika gärna vara förkylning eller pollenallergi. Hon sa att det fanns en beredskapsplan och de hade ett rum med skyddsutrustning. Men jag är förvånad över att de inte vidtog några försiktighetsåtgärder redan då eftersom mamma hade haft hosta och feber nästan två veckor, säger hon.
Läkaren som testade Birgit Falk hörde av sig till döttrarna efter att testet genomförts.
– Han sa ungefär så här: ”Er mamma är inte trött. Hon är i princip medvetslös. Hon är döende och har inte långt kvar”, berättar Maria Lim Falk.
– Det kom som en chock för oss. Det var helt obegripligt och gjorde ont i hela kroppen. Hur länge hade det varit så?
Var smittad med coronaviruset
Två dagar efter provtagningen, på lördagen för en vecka sedan, kom beskedet att mamman hade covid-19.
– Då blev det värsta paniken. Vi fick beskedet från jourhavande sköterska och tog sedan kontakt med avdelningen för att höra hur det var med mamma. Men de sa att de inte visste hur det var med henne. De vågade inte gå in till henne eftersom hon var smittad.
Maria Lim Falk berättar att personalen sa att de inte hade någon skyddsutrustning, i alla fall kände de inte till att det fanns någon. Men hon vill inte lasta personalen. Hon förstår att de var rädda.
– Ledningen borde informerat dem om att det skulle komma ett besked på helgen. Enhetscheferna borde också kunnat räkna ut att de skulle kunna behöva finnas till hands under helgen. Varken vi eller personalen kunde få tag i dem per telefon, berättar Maria och fortsätter:
– Jag satte mig och ringde runt på alla telefonnummer jag hade som går till någon instans inom hemtjänsten och relaterad verksamhet i kommunen. På trygghetsjournumret svarade de – personalen där har ju inget med boendet att göra men de förstod allvaret i situationen och lovade att hjälpa till med att nå cheferna, vilket de också lyckades med.
Sista samtalet med maken Jan
Marias syster hade kontakt med jourhavande sjuksköterska som själv åkte dit.
– Jag upplevde det som att det var kaos på boendet. Ingen ville gå in till mamma när hon var döende. Personalen var oförberedd.
Dagen efter avled Birgit Falk. Systrarna hade lyckats ordna så att deras pappa kunde prata med mamman via en högtalare som ställdes bredvid hennes säng.
– Så att hon kunde höra hans röst. Han fick en chans att prata med henne, och hon dog bara några timmar därefter. Det man nästan inte orkar tänka på är att hon låg där ensam, att ingen satt där inne och pratade med henne när hon var döende. Vi vet inte hur svåra hennes symtom var, om hon hade ont ...

Fick ta avsked på Skype efter mammans död
Maria berättar också att hon och hennes pappa fick ta avsked av mamman via Skype efter att hon gjorts i ordning av personalen.
– Båda dessa samtal – det där pappa fick prata i högtalare med mamma innan hon dog och samtalet där vi kunde ta farväl av mamma när hon hade gått bort – betydde väldigt mycket. Jag förstår det nu några dagar efter allt det här har hänt. Tänk om mamma inte hade fått höra pappas röst och han inte hade fått säga det han ville säga till henne. Men det var rena turen att vi lyckades få till dessa samtal, säger Maria och fortsätter:
– Det var tack vare jourhavande sjuksköterska och en rådig kompetent person i personalen som förstod situationen.
Systrarna är oroliga för att även andra äldre på boendet ska råka illa ut.
– Vi är bekanta med ett par andra som bor där och känner en oro för dem och för övriga på boendet, säger Maria.

Boendet utreder det inträffade
Christine Högberg är områdeschef för äldreboendena i stadsdelen. Hon säger att hon inte kan uttala sig i enskilda fall, men konstaterar att det aktuella ärendet utreds.
– Vi har kommunicerat med anhöriga, och som läget är nu behöver vi få titta på vad som har hänt.
Christine Högberg vidhåller att all personal är informerad om hur de ska hantera covid-19 och att det finns skyddsutrustning på samtliga boenden.
– De har fått information av chefer och vårdlärare om hur det fungerar. De har varit ute på alla äldreboenden i vår stadsdel. Alla är instruerade och vet vad som gäller, säger hon.
Hur länge har personalen haft beredskap för smittan?
– Jag kan inte säga exakt datum. Det här är en situation som är helt ny för oss i hela världen. Vi har varit så förberedda vi någonsin kunnat vara.
TV: ”Corona på äldreboende är ett misslyckande”
LÄS MER: Hit vänder du dig med dina frågor om corona