Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Birgers polis-ilska: "Väldigt besviken"

Birger Jönsson, 65, blev i somras bestulen i sin butik. Polisen har lagt ner utredningen.
Foto: Peter Bäcker/Värmlands Folkblad
Den fräcka stöldkuppen som butiksägaren Birger Jönsson utsattes för fångades på affärens övervakningsfilm.
Foto: Övervakningskamera

Butiksägaren Birger Jönsson, 65, blev bestulen i sin affär.

Han fångade tjuvarna på film och polisen vet vilka de är.

Ändå lades utredningen ner – för att det ska sparas resurser.

– Jag är väldigt besviken. Vad sänder det för signaler? undrar Birger.

Birger Jönsson driver en butik på Storgatan i centrala Forshaga i Värmland. I den säljer han bland annat telefoner, klockor och kläder. En eftermiddag i somras fick han, som Värmlands Folkblad tidigare skrivit om, besök av den mest oönskade sortens kunder.

Tjuvar.

Först kom det in en kvinna som kollade runt bland hyllorna, berättar Birger. En stund senare anslöt hennes manliga kumpan.

– Han skulle handla ett minneskort av mig och på det sättet distrahera mig. Det lyckades han med. Kvinnan gick runt i affären och plockade till sig telefoner, powerbanks och massa saker, säger Birger Jönsson.

På övervakningskameran syns hur kvinnan plockar åt sig varor medan mannen pratar med Birger Jönsson. Den tredje mannen i butiken är vanlig kund.
Foto: Övervakningskamera

Fångade stölden på film

Efteråt anade han oråd och kollade igenom butikens övervakningskameror. Då insåg han paret fått med sig varor utan att betala för dem.

Sedan kontaktade han polisen.

– En av de som höll i ärendet sa att det var de bästa bilder han hade sett. Övervakningsbilder kan vara så dåliga att de inte har användning för dem, men här var de så bra att man kunde se vilka det var och då var det bara att hämta in dem, säger Birger Jönsson.

Butiksägaren uppskattar värdet på det som han blev av med till omkring 10 000 kronor – och han väntade sig att de misstänkta skulle ställas till svars.


LÄS MER: Tjuven fångad på film – utredningen lades ner


Men så blev det aldrig.

För trots det fina bevisläget lades utredningen ner. Beslutet fattades av P-O Forsman, utredningschef inom lokalpolisområde Karlstad.

– Jag har gjort en så kallad förundersökningsbegränsning. Det där är en kontroversiell lagstiftning som finns i rättegångsbalken. Om man tycker sig kunna bevisa ett brott där den misstänkte gärningsmannen i ett senare läge dömts för liknande brottslighet ska man som förundersökningsledare ställa sig frågan: Om man rent hypotetiskt hade haft med det nyupptäckta brottet vid rättegången, kan man då ha förväntat sig en annan påföljd än den som faktiskt dömdes ut?

Brottet påverkade inte straffet

Mannen och kvinnan som stal hos Birger Jönsson hade gjort sig skyldiga till liknande brott, enligt P-O Forsman.

Birger Jönsson upptäckte först efteråt vad som inträffat.
Foto: Övervakningskamera

Och stölden hos Birger Jönsson skulle inte påverka tjuvarnas straff, kom utredningschefen fram till.

– Lagstiftaren har kommit fram till att vi i sådana situationer ska spara resurser och lägga ner ärendet, säger han till GT.

Men många kanske tänker att ju fler brott man döms för, desto längre blir straffet?

– Det är inte så att påföljden blir längre om du begår 11 stölder i stället för 10, om vi tar det hypotetiskt. Det finns en särskild skala som man bedömer påföljden efter. Syftet är att lösgöra den resurs som ändå inte skulle leda till en annan påföljd för att klara upp andra brott. Det kallas processekonomiska skäl.

Besviken på rättssamhället

Men det hjälper inte Birger Jönsson.

– De begår ett brott hos mig och det blir förundersökning, men sedan blir det stopp för att de tidigare gjort liknande brott och man lägger ner det. Men det har ju konsekvenser för mig. Jag kan inte vara med på rättegången och se att jag får en rättvis behandling. Jag blir undanskuffad från arenan. Vad sänder det för signaler?, säger han.


LÄS MER: Blev blåsta på 38 000 kronor – utredningen lades ner


Han kommer inte heller kunna begära skadestånd för det som han blivit av med.

– Några saker fick jag tillbaka, men lejonparten tog de. Jag tycker att det måste vara en rättegång så att man får se vad som hänt, säger Birger Jönsson, som är besviken på det svenska rättssamhället.

– Jag tycker det här är absolut felaktigt. Det är nästan som att spela på lotteri. De andra offren kunde kräva tillbaka sina pengar av gärningsmännen, men jag fick inte ens chansen.

Birger Jönsson.
Foto: Peter Bäcker/Värmlands Folkblad

Polisen: "Är vardagsmat"

P-O Forsman säger att han har full förståelse för Birger Jönssons frustration, men att det sker varje dag att förundersökningar läggs ner av det här skälet.

– Självklart har jag en privat uppfattning om det här, men det får inte påverka mig i min yrkesutövning. Så den säger jag ingenting om. Men det är ett jobbigt beslut att ta och jag har uppmanat Birger att överklaga mitt beslut om han är missnöjd. Det här är vanligt och förekommer dagligen i stor omfattning, säger P-O Forsman.

"Det här är bland det svåraste som finns att förklara", säger polisens presstalesperson Stefan Dangardt.
Foto: JÖRGEN WESTLIN/PRESSBILD

Han får medhåll av Stefan Dangardt, som är polisens presstalesperson i Värmland och Bergslagen..

– Det sticker i ögonen hos allmänheten, men även hos många poliser. Framför allt får det effekten att många brottsoffer får svårighet att få sin sak prövad och hjälp med att yrka skadestånd. Tyvärr är det vardagsmat och det är politiska beslut bakom det här, säger Stefan Dangardt.

Enligt så väl P-O Forsman som Värmlands Folkblad har mannen och kvinnan som greps efter stölden i Birger Jönssons dömts till fängelse för andra brott.