"Bingo-forskaren" kan få hjälp - av Bingolotto

ÖMSESIDIG BEUNDRAN. Bingolottoforskaren Alexander Williamsson är alltid uppskattad som gäst i Bingolottostudion. Här med tidigare programledaren Jan Bylund. Men Kungliga biblioteket vill inte låta hjälpa honom med forskningsarbetet.

GÖTEBORG. På Bingolotto är Alexander Williamson, 24, uppskattad som en av deras största fans.

Nu är han stoppad på Kungliga biblioteket där han i studiesyfte vill titta på gamla program.

Men när GT ringer Bingolotto är de beredda att göra allt de kan för att hjälpa.

– Självklart, vi har haft god hjälp av Alexander tidigare, säger John Sarafian, PR-ansvarig på Bingolotto.

Alexander Williamsson hjälpte bland annat Bingolotto när de behövde veta vilken artist som varit med i programmet flest gånger. Självklart visste Alexander att det var Christer Sjögren.

Han har också vid flera tillfällen besökt bingolottostudion. Hans hem är fullt av bingolottoprylar, som affischer, lotter, och en stor BingoBerra som mjukisdjur.

Alexander Williamson kan nästan allt om Bingolotto. Sedan 2006 har han spelat in alla program och han har kvar lotter sedan 2003. Han har tagit fram en lista där han redogör för vad som händer i varje program, vilka deltävlingar som försvunnit och hur programmet utvecklats i stort.

– Senast sändes det 871:e programmet, berättar han.

För att fylla igen sina få kunskapsluckor har han besökt Kungliga biblioteket i Stockholm som har samtliga inspelningar. Förra året satt Alexander där i fyra månader och gick igenom gamla program.

Kan få hjälp av Bingolotto

Men nu har KB satt stopp för besöken.

– De anser inte att min forskning är tillräckligt fin och det är förstås inget universitetsarbete jag håller på med.

På hemsidan Bingolottowiki.se har han skrivit närmare 2 500 artiklar. Sidan har besökts av 111 000 sedan den introducerades för två år sedan.

Det Alexander framför allt saknar är sex program från början av 90-talet.

– Just i de programmen vet jag inte vilka som medverkade eller vilka vinster som delades ut.

Inspelningarna finns på KB som nu sagt ifrån att utbildningsdepartementet satt upp regler för vilka som får forska i deras material.

Men nu kan han få hjälp direkt av Bingolotto.

– Jag har bett Alexander att skicka en lista på vilka sex program det handlar, så ska vi göra vårt yttersta för att hjälpa honom, säger Bingolottos informatör John Sarafian.