Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bilverkstadens krav: 590 000 för bilservice

En 86-åriga man betalade långt över en halv miljon för att få sin 22 år gamla bil servad och såld. Bilden är fotograferad vid ett annat tillfälle. Foto: Pelle Ericsson

Den 86-åriga mannen betalade långt över en halv miljon för att få sin 22 år gamla bil servad och såld.

Nu åtalas en bilverkstadsägare i Borås grovt bedrägeri alternativt grovt ocker.

Sedan april i år ska han ha besökt banken 75 gånger och pengarna ska sedan direkt ha gått till ägaren – som nekar till all form av brott.

Sammanlagt ska den 86-åriga åldringen ha betalat 740 000 kronor till bilverkstadsägaren. Detta efter att han lämnat in sin bil, en Volvo 944 av årsmodell 92, på reparation vid flera tillfällen. Verkstadsägaren tog sedan på sig att sälja bilen, vilket ännu inte skett. Därefter har han också sålt en begagnad bil till den äldre mannen.

Men summorna är alldeles för stora för det utförda arbetet och verkstadsägaren misstänks för att ha vilselett den äldre mannen att betala minst 590 000 kronor för mycket, menar åklagaren. Ägaren ska ha utnyttjat mannen systematiskt då den drabbade lider av minnessvårigheter och dessutom är av hög ålder och har uttalat viss rädsla gentemot verkstadsägaren.

Från och med april i år har den äldre mannen besökt banken 75 gånger för att ta ut pengar som sedan getts vidare till verkstadsägaren.

"Han är stor och jag är liten"

Bankpersonalen har sagt till målsäganden att han borde polisanmäla dådet. han ska då ha svarat

– Jag verken vågar eller vill göra en polisanmälan. Han är stor och jag är liten, ska ha då ha sagt, säger vittnen i förhör.

I förhör berättar 86-åringen att han varken vet hur mycket han betalat eller för vad. Han vet heller inte hur många gånger han gett pengar till verkstadsägaren.

– Det vågar jag inte svara på, säger mannen i förhör.

I förhör säger han också att han endast vid ett tillfälle fått ett kvitto på verkstadens utförda arbete. Samtidigt menar verkstadsägaren att den äldre mannen alltid fått ett kvitto.

Verkstadsägaren åtalas nu, mot sitt nekande, för grovt bedrägeri alternativt grovt ocker.