Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Barnsäkra leksaken gick i bitar: "Hade kunnat kvävas"

När Jasmine kontaktade Biltema och berättade vad som hänt stoppade de först försäljningen av järnvägsmodellen.Foto: Privat
"Den typen av skada som produkten har i detta fallet har inte uppkommit som följd av de påfrestningar som denna typ av leksak normalt utsätts för.” meddelar Henrik Jarl, marknadsansvarig på Biltema via mejl.

När Jasmine Axblom från Göteborg upptäckte att sonen hade ett litet föremål i munnen blev hon vettskrämd.

En liten bit av järnvägssetet från Biltema hade gått av, trots att leksaken var godkänd för små barn.

Men enligt Biltema uppfyller leksaken den standard som krävs.

– Det räcker inte för mig. Mitt barn hade kunnat kvävas av det här, säger Jasmine.

Det var Jasmine Axblom själv som upptäckte att hennes då 18 månader gamla son hade något i munnen.

– Jag hittade biten när mitt barn lekte med den, han satt och smakade på den. Då såg jag att den var från den här tågbanan.

Järnvägssetet hade Jasmine köpt från Biltema i början av sommaren, och hon hade noga kontrollerat att leksaken var godkänd för barn i sonens ålder.

– Man är ju väldigt noga som förälder. Vi undvek att köpa Ikeas tåg-set eftersom de hade plastpluppar, Biltemas var helt i trä förutom just den här delen som gick av.

”Man blir ju vettskrämd”

Delen som gått sönder var en bro som kunde läggas till som en del av järnvägen i trä. Det var delen som fäster bron till andra delar av rälsen som gått av, och hamnat i sonens mun. Jasmine blev orolig över vad som kunnat hända om hon inte reagerat i tid.

– Man blir ju vettskrämd. Det hann inte hända något eftersom jag var så snabb, men om jag stått och lagat mat till exempel hade han kunnat kvävas. Såna här delar ska bara inte lossna.

Det var delen som fäster bron till andra delar av rälsen som gått av.Foto: Privat

När Jasmine kontaktade Biltema och berättade vad som hänt stoppade de först försäljningen av järnvägsmodellen i väntan på en utredning, som sköttes av en extern utredare.

 

LÄS ÄVEN: Emma, 9, nära att kvävas av fidget spinner – nu vill pappan varna andra 

 

Biltema: Uppfyller standard

Jasmine fick skicka in leksaken som gått sönder för undersökning. När testerna var färdiga visade de att modellen höll den standard som krävs inom EU, och att Jasmine enligt Biltema inte hade rätt till ersättning.

”Att händelsen i sig varit skrämmande är inget vi betvivlar på något sätt, men enligt Biltemas uppfattning finns inget ursprungligt fel på den aktuella artikeln, och den kan därför heller inte reklameras. Produkten uppfyller de standarder den ska uppfylla, standarden tar med god marginal hänsyn till de påfrestningar som produkten normalt kan utsättas för vid lek. Den typen av skada som produkten har i detta fallet har inte uppkommit som följd av de påfrestningar som denna typ av leksak normalt utsätts för.” meddelar Henrik Jarl, marknadsansvarig på Biltema via mejl. 

”Det räcker inte”

– Jag kräver lite mer än att de bara säger att den uppfyller en standard, det räcker inte för mig. Mitt barn hade kunnat kvävas av det här. Att de inte tar mer ansvar än så tycker jag är dåligt, säger Jasmin.

Biltema meddelar via mejl att "kunden har all rätt att vända sig till Allmänna reklamationsnämnden" för att ta ärendet vidare, och att de alltid medverkar i eventuella tvister som uppstår där.