Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Billdalsmannens dubbelliv under decennierna på flykt

Medan polisen i över två decennier jagar den misstänkte barnvåldtäktsmannen arbetar han på ansvarsfyllda poster inom flera västsvenska kommuner. Foto: Privat
Våldtäkten ägde rum i september 1995. Foto: POLISEN

Medan polisen i över två decennier jagar den misstänkte barnvåldtäktsmannen arbetar han på ansvarsfyllda poster inom flera västsvenska kommuner. 

På en dejtingsajt söker han nya kvinnor till sin ”trygga hamn” och beskrivs av vänner som en duktig hemmasnickare. 

Men i en polisutredning från 2007 varnar hans närmaste för explosiva aggressionsutbrott – och vapeninnehav. 

– Han kan vara kapabel till vad som helst, säger exfrun i utredningen. 

GT har kartlagt den misstänkte Billdalsmannens 24 år på flykt. 

Billdal, den 14 september, 1995:

En åttaårig flicka är på väg hem från skolan på sin cykel, när en man hoppar fram och sliter ner henne i diket. Hon hittas senare vid en busshållsplats, blodig och utan byxor. Hon har utsatts för en grov våldtäkt och brutal misshandel. Förhör och dörrknackning leder ingenstans. Föräldrarna delar själva ut 5 000 flygblad till hushåll i området. Men gärningsmannen står inte att finna. 

Göteborg, den 2 mars 2019:

En man i 60-årsåldern, iförd häktets gröna kläder, leds in i en sal i Göteborgs tingsrätt. Polisen har kämpat mot klockan, fallet skulle snart preskriberats, men i sista stund har man fått en DNA-träff som leder dem fram till den misstänkta mannen. Han häktas på sannolika skäl misstänkt för grov våldtäkt. 

Vad hände under dessa 24 år?

GT har kartlagt den misstänkte Billdalsmannens liv från 1990-talet fram till häktningen.

Vid tiden för barnvåldtäkten i Billdal var mannen i 35-årsåldern, och på ytan såg allt bra ut:

Han var skriven på en villaadress i Göteborgsområdet och levde i ett förhållande med barn. 

GT har kartlagt den misstänkte Billdalsmannens liv från 1990-talet fram till häktningen. Foto: Privat

Ansvarsfyllda poster på kommuner

Han är också välutbildad och bedrev, enligt uppgifter från Centrala studiestödsnämnden, eftergymnasiala studier i fyra år under 1980-talet. GT har också begärt ut anställningsavtal som visar att mannen från åtminstone slutet av 1990-talet och framåt arbetat på ansvarsfyllda poster på minst fyra västsvenska kommuner. Anställningarna har varit inom ett specialområde som kräver god utbildning och anställningstiderna har varierat mellan några månader och två år. 

”Jag har erfarenhet från alla förekommande arbetsuppgifter inom området”, skriver han i ett ansökningsbrev till en kommun. 

En vän säger:

– Han var vad jag förstått väldigt duktig på sitt jobb, men privat var han även bra på att snickra och var händig.

Medan TV3:s ”Efterlyst” 1995 gjorde en specialsändning om den olösta Billdalsvåldtäkten levde han villaliv med flera barn. 

Området i Billdal där överfallet skedde 1995. Foto: Polisen

Beskrivs som skojfrisk

Positiva beskrivningar kommer från grannar, vänner och bekanta som beskriver honom som ”skojfrisk” och ”trevlig”.

– Jag lärde nog aldrig känna honom på djupet men han var ju trevlig och skojade mycket, säger en vän.

Men, under ytan, fanns något annat.

Exhustrun, som var tillsammans med mannen vid tiden för Billdalsvåldtäkten 1995, har tidigare berättat för GT hur familjen ”tassade på tå” för att inte utlösa vredesutbrott.

– Det var psykisk misshandel. Om jag till exempel pratade med en väninna i telefonen, kunde jag skynda mig att lägga på när han kom in i rummet. Han hade ett stort kontrollbehov. Men egentligen var det först när jag kom därifrån som jag förstod hur han styrde hela familjen.

De explosiva aggressionsutbrotten är också dokumenterade i en polisutredning från 2007 som GT har tagit del av. Polisutredningen ledde fram till att han 2008 dömdes för grov fridskränkning av sin minderårige son. Han hade bland annat skendränkt sonen, tryckt ner hans huvud under vattnet i ett badkar, dragit honom i öron och hår och suttit på hans huvud så att han inte fick luft. 

Hustrun kände rädsla

I polisutredningen beskrivs han av exfrun som ”konfliktinriktad”, att han hade ”lätt för att i perioder bli arg” och att han hade ett bestraffande, nedvärderande och kränkande beteende mot både henne och barnen. 

Exfrun berättar i förhören också att han har vapen och jakträttigheter – och att hon känt en allt större rädsla för honom. 

– Han kan vara kapabel till vad som helst, sade hon i förhöret i november 2007.

Gärningsmannen själv nekade till brotten mot sonen och sade i förhör:

– Ingen rök utan eld. 

Våldtäkten skedde i Billdal strax söder om Göteborg.

Han menade att sonen varit bångstyrig och medgav att han varit ”hård” i sin uppfostran, men förnekar att han tryckt ner honom under vattnet eller misshandlat honom. 

Sökte kvinnor till sin ”trygga hamn”

Mars 2011, något år efter att polisen Kalla fall-grupp meddelat att man återupptar våldtäktsutredningen från 1995, utreds Billdalsmannen också för smuggling. I mars 2011 godkänner han ett strafföreläggande från Tullverket för tullbrott. 

Utredningen, som GT, tagit del av visar att han då tagit in 2 600 cigaretter och en liter 80-procentig rom av märket Tanduay Rhum Dark. Han stoppades efter en resa till Asien på Landvetters flygplats i januari 2011 med de oanmälda cigaretterna och spriten. I förhör sade han att han inte kände till hur mycket cigaretter och alkohol som får tas in. Men förhörsledaren noterade att han var mycket fåordig: ”kan ej svara på frågan varför han ej vill svara på en del frågor”. 

I mitten av 2017 flyttade den nyskilde Billdalsmannen till en ny fastighet i västra Sverige tillsammans med flera av sina barn. Han lade också upp en profil på en populär dejtingsajt och ville locka kvinnor att söka sig till hans ”trygga hamn”, som han skrev i sin personliga beskrivning.

Grannar och vänner i området noterade att han var mycket trevlig men reagerade på hur hemmet såg ut.

– Det var otroligt spartanskt och grannar fick hjälpa till med möbler, säger en granne. 

En granne har tidigare berättat i GT att fönstren ständigt var neddragna i huset.

– Det var aldrig några adventsljusstakar i fönstren till jul eller så, alltid neddraget.

Flydde till en vän

I början av 2019 skickade Kalla fall-gruppen på Göteborgspolisen in ett ärende till Nationellt Forensiskt Centrum, NFC, och fick träff på en släkting till den nu misstänkte gärningsmannen.

Men när han kallades till DNA-topsning inställde han sig inte utan begav sig i stället, enligt polisen, ut på flykt. 

– Det är vår uppfattning att han höll sig undan. Vi gjorde vissa efterforskningar för att hitta honom men vi hade inga konkreta uppfattningar om var han skulle kunna tänkas ta vägen. Vi letade väldigt brett, säger Anders Eriksson på Kalla fall-gruppen.

Anders Eriksson, gruppchef på Kalla Fall-gruppen i Göteborg. Foto: MARIA DAHLIN

 

Under flykten besökte han, tillsammans med barnen, en vän. 

– Han kom tillsammans med sina barn och var lugn och skojade som vanligt, berättar vännen. 

Polisen tog bara en dag senare kontakt med vännen, men mannen de jagade var då redan försvunnen. 

– De frågade om jag sett honom eller vet var han är här. Och jag svarade: ”Ja, han var här i går”. ”Va!”, blev deras reaktion.

Dagen efter greps mannen på en ort i Halland sedan polisen spårat honom till en villa. 

Han greps odramatiskt i hallen. 

Han är nu på sannolika skäl misstänkt för våldtäkten på en åttaårig flicka för 24 år sedan. I samband med häktningsförhandlingen nekade han till brott.

Försvarsadvokaten, Thomas Håkansson, har avböjt att kommentera. 

 

 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!