Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Billdalsmannen i förhör – minns inte barnvåldtäkten

Åklagaren anser att mannen i 60-årsåldern är bunden till brottet och åtal närmar sig. Foto: Privat / Privat

Polisen har en ”perfekt” DNA-matchning och signalement som binder Billdalsmannen till den grova barnvåldtäkten för 24 år sedan.

När åtal nu närmar sig fortsätter han dock att förneka brott – och säger att han inte minns. 

– Han säger att han inte kan erinra sig något sådant, säger vice chefsåklagare Thomas Ahlstrand. 

Flickan våldtogs 1995 i Billdal. Nu närmar sig åtal.Foto: POLISEN

Mannen i 60-årsåldern är på sannolika skäl misstänkt för den grova våldtäkten 1995 mot en åttaårig flicka som var på väg hem från skolan i Billdal i södra Göteborg.

Och nu närmar sig åtal.

I en handling som lämnats in till tingsrätten framgår att man betraktar DNA-träffen som en ”perfekt matchning av den misstänktes DNA på brottsplatsen”. Utredningen har koncentrerats på att kartlägga mannens liv vid tiden för brottet och man uppskattar att utredningen ska vara klar om två veckor.

Förnekar brott

Åklagaren Thomas Ahlstrand säger att mannen i förhör förnekar brott men är övertygad om att det kommer att bli en fällande dom. 

Vice chefsåklagare Thomas Ahlstrand säger att mannen stämmer in på både signalement och genom en DNA-träff. Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

– Vi har väldigt stark DNA-bevisning som inte kan komma från någon annan än gärningsmannen. Men det känns bra i en sån här situation om man kan hitta stödbevisning och till exempel undersöka så att han inte befann sig på andra sidan jordklotet vid brottstillfället.

– Det har vi utrett. Var bodde han? Vad jobbade han med? Vilka arbetstider hade han? Kan vi ge honom ett alibi i alla fall? 

Ahlstrand säger att man inte funnit några uppgifter som talar emot mannen som gärningsman. I stället har det visat sig att de vittnesuppgifter och signalement som finns från brottstillfället stämmer in på mannen.

– Han stämmer med det signalement som man har. 

Den misstänkte mannen förnekar brott.

Polisen förbereder sig nu för att kartlägga mannen mot andra ouppklarade brott.

– Det skulle vara anmärkningsvärt om man inte gjorde det, säger Ahlstrand.

Misstänkt kartläggs

Anders Eriksson, chef på polisens kalla fall-grupp, säger att en sådan undersökning kan komma att fokuseras på Göteborg.

– Göteborg med omnejd är särskilt intressant eftersom han bott här.

– Vi vet att han åtminstone inte lämnat efter sig fingeravtryck eller DNA-spår i andra fall, men sen kan det finnas andra ärenden ändå. Det blir ett sidoprojekt. Och självklart kan man använda sig av uppgifter från den här förundersökningen. 

Mannens advokat Thomas Håkansson och målsägandebiträdet till brottsoffret, Anna Rösman, har avböjt att kommentera. 

Barnvåldtäkten som skedde för 24 år sedan kan vara nära en lösning.Foto: POLISEN