Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Billdalsmannen blir inlåst i bunkern – med Arnault

Jean-Claude Arnaults liv i fängelset: Permission och besök från vän
Billdalsmannen dömdes för barnvåldtäkt efter 24 år. Nu ska han avtjäna sitt straff på Skogomeanstalten.
Brottsplatsen i Billdal år 1995.
Foto: Polisen

Billdalsmannen slog en åttaårig flicka i skallen och våldtog henne när hon cyklade hem från skolan.

Han höll sig undan i 24 år innan polisen lyckade spåra honom via DNA och tidigare i år dömdes han till fängelse för barnvåldtäkt.

Nu ska 58-åringen avtjäna sitt straff på den slutna Skogomeanstalten i Göteborg – där han blir medfånge med bland annat Jean-Claude Arnault.

”Han önskar att studera”, står det i Kriminalvårdens placeringsbeslut.

År 1995 överfölls och våldtogs en åttaårig flicka när hon cyklade hem från skolan i Billdal i södra Göteborg. I stämningsansökan mot 58-åringen skrev åklagaren Thomas Ahlstrand:

”Han har därvid tagit tag om henne, lyft upp henne och slagit henne upprepade gånger i huvudet och på kroppen med knytnäve varvid han krossat hennes cykelhjälm.”

I åtalet beskrev åklagaren att flickan vid tillfället hade ”akut dödsångest” och att hon efter det brutala överfallet fick spendera fem dagar på sjukhus under narkosbehandling.

I polisförhör från 1995 berättar flickan om att mannen slagit henne med knuten näven i huvudet upprepade gånger för att hon skulle vara tyst under överfallet.

Dömdes för grov våldtäkt mot barn

Den 21 maj i år föll domen mot den så kallade Billdalsmannen.

Påföljden blev sex år fängelse för grov barnvåldtäkt. Han dömdes också till att betala 115 000 kronor i skadestånd till offret.

”Tingsrätten konstaterar att den grova våldtäkt som den tilltalade begått mot målsäganden har varit ett hänsynslöst och rått övergrepp på ett försvarslöst barn som bara var 8 år gammalt. Brottet har ödelagt hela målsägandens liv och slog sönder hennes grundtrygghet”, skrev Göteborgs tingsrätt i ett pressmeddelande efter domen föll.

Polisen kom mannen på spåren efter 24 år, med anledning av att en lagändring trätt i kraft vid årsskiftet. Då tilläts så kallade familjesökningar i polisens DNA-register – det vill säga att man kan söka efter gärningsmän genom att anhöriga till dem hamnar i polisens register.

Flickans cykel och krossade cykelhjälm hittades i skogen.
Foto: Polisen

Spårades med hjälp av ny DNA-lag

Den DNA-träff man fick gällande Billdalsmannen är den första i sitt slag i Sverige och den första som prövas rättsligt.

Nu har mannen beviljats att avtjäna sitt straff i Göteborg, vilket var vad han önskade. I Kriminalvårdens placeringsbeslut framgår det att mannen vill studera under tiden han avtjänar sitt straff.

”Han önskar att studera”, står det i beslutet.

Vidare står det:

”Av riksmottagningens utredning framgår att risken för rymning eller fritagning från anstalt bedöms vara medel. Risken för att den intagne använder sig av hot och våld bedöms vara hög”.

Ska sitta på Skogomeanstalten

Billdalsmannen kommer sitta på Skogomeanstalten på Hisingen. De intagna i den ökända sexbunkern är alla dömda sexbrottslingar. Skogome är landets största fängelse för sexualbrottslingar och har en verksamhet anpassad för brottslingar med den typen av vårdbehov.

Flera av Sveriges mest ökända sexualförbrytare sitter eller har suttit på Skogomeanstalten, däribland Niklas Lindgren, som släpptes 2015, och ”Örebromannen” Niklas Eliasson som frigavs villkorligt i fjol.

I dagsläget avtjänar bland annat kulturprofilen Jean-Claude Arnault sitt straff på anstalten, sedan han dömts för två fall av våldtäkt. Arnault beviljades nyligen permission i Kungsbacka.

Billdalsmannens advokat Thomas Håkansson har inga kommentarer kring placeringsbeslutet som rör hans klient.

Våldtäktsdömde kulturprofilen Jean-Claude Arnault är en annan av fångarna på Skogomeanstalten.
Foto: JONAS EKSTRÖMER/TT NYHETSBYRÅN

LÄS ÄVEN: Arnaults liv i fängelset: Besök av Engdahl – och permission