Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Biljettkontrollerna skulle fyrdubblas – projektet vilar

Västtrafiks nya satsning har tillfälligt lagts på is, enligt DN.Foto: Victor Abrahamsson

Västtrafik meddelade nyligen att man ska fyrdubbla biljettkontrollerna för att få bukt med tjuvåkningen.

Men nu har satsningen fått ett bakslag efter att den nuvarande entreprenören överklagat, skriver DN.

Det var i september i år som Västtrafik meddelade att det nya avtalet tilldelat underentreprenören ISS, som ska ta över biljettkontrollen, skulle resultera i fyra gånger så många kontrollanter som i dag.

Enligt pressmeddelandet skulle göteborgarna räkna med 10 miljoner kontrollerade biljetter per år. I dag ligger siffran på 2,5 miljoner per år.

Men nu har projektet åkt på ett bakslag, rapporterar Dagens Nyheter. Det efter att nuvarande underentreprenören Securitas överklagat ISS nya avtal. Det innebär bland annat att ISS inte kan utbilda personalen i hanteringen av biljetter innan man fått det slutgiltiga klartecknet. I stället får Securitas fortsätta med kontrollerna och försöker trappa upp dessa i den mån det går.

Var tionde resa gratis

– Men det är klart att vi inte får samma tryck i processen som vi hade velat. Fuskåkandet ökar och det är viktigt att alla som åker med oss gör rätt för sig, annars blir det svårt för oss att utveckla verksamheten, säger Lars Backström, vd för Västtrafik, till Dagens Nyheter.

En av tio resor görs i dag av tjuvåkare, enligt Västtrafiks uppskattningar.