Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Biljättens stora satsning i Göteborg – 1 500 nya jobb

Ett gigantiskt innovationscenter med fokus på utvecklingen av elfordon planeras på Lindholmen i Göteborg.Foto: ROBIN ARON / ROBIN ARON GT-EXPRESSEN
"Ett spännande uppdrag att ta sig an", säger Gang Wei till GPFoto: WU WEI / AP XINHUA
"Ett spännande uppdrag att ta sig an", säger Gang Wei till GPFoto: WU WEI / AP XINHUA

Ett gigantiskt innovationscenter med fokus på utvecklingen av elfordon. 

Det planerar Geely att bygga på Lindholmen. Där ska finnas rum för 3 500 anställda, hotell och lägenheter, rapporterar Dagens industri.

Det handlar om en miljardinvestering och chans till 1 500 nya jobb.

Volvoägaren Geely med huvudkontor i Hangzhou, Kina, har stora planer för Hisingen. På onsdag ska kommunstyrelsens ordförande Ann-Sofie Hermansson (S) och Geelys vd Conghui An, underteckna en avsiktsförklaring för ett 80 000 kvadratmeter stort innovationscenter som ska ligga på Lindholmen. 

"Ett spännande uppdrag"

På plats i Hangzhou finns då även statsminister Stefan Löfven, och Geelys projektledare och vice vd på utvecklingsbolaget Cevt, Gang Wei.

- Ett spännande uppdrag att ta sig an, säger Gang Wei till GP.

Vill börja bygga så snart som möjligt

Innovationscentret ska ligga intill Lindholmen Science Park och SVT. Enligt GP planerar Geely att börja bygga så snart som möjligt, och hoppas att centret ska stå färdig år 2020 eller 2021. Huvudfokus för innovationscentret ska ligga på utvecklingen av elfordon. 

- För närvarande har vi 2 200 anställda, inklusive konsulter. Med de nya ytorna kommer vi att ha plats för 3 500. Men det handlar inte enbart om antalet anställda, med innovationscentret vill vi attrahera den allra bästa kompetensen och resurserna i Göteborg, Sverige och övriga Europa, säger Gang Wei, till tidningen.

Haft bra utveckling i Göteborg

Att Geely väljer att bygga sitt nya innovationscenter i Göteborg ska enligt Gang Wei vara eftersom företaget sedan de kom till Göteborg för fyra år sedan haft en mycket bra utveckling.

– Vi ser värdet och kompetensen som finns i Göteborg, säger Gang Wei, till GP.