Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bilen kraschade rakt in i Nina, 24

Bilen körde rakt in i Nina och hästen Ubbe.Foto: POLISEN
Avföring från hästen hittades i bilens framsäte efter olyckan.Foto: Polisen
”Ubbe var den bästa tävlingshäst man kunde ha. Han var alltid så lugn och snäll” säger 24-åriga Nina Elders som miste sin kära häst i en svår olycka.Foto: Privat
Föraren till bilen står nu åtalad.Foto: POLISEN

Nina Elders, 24, skrittade lugnt i vägkanten med sin älskade tävlingshäst Ubbe.

Hon hann knappt uppfatta bilen som kom körande bakifrån – det small bara till när fordonet åkte rakt in i dem.

– Jag såg bilen i ögonvrån. Sedan var det plötsligt ingen häst där, berättar Nina Elders som slungades ut på vägbanan.

Det var en septembermorgon förra året som Nina Elders hade tagit ut 18-årige valacken Ubbe på en ridtur. 

Ekipaget har tävlat i hoppning och vunnit flera medaljer tillsammans. Nu höll Ubbe, eller Urban Hero T som var hans riktiga namn, på att komma i gång så smått igen efter att ha fått behandling för en mindre skada.

Nina Elders red längs gamla E6 i Tanum. Ubbe var van vid trafik och brydde sig inte om bilar.

Plötsligt hörde Nina hur en bil kom körande snabbt bakifrån, och bara några sekunder efter att hon uppfattat ljudet small det till. 

Bilen körde rakt in i Nina och hästen med full kraft. De slungades i väg och Ubbe dog direkt på platsen. Nina bröt både bäcken och svanskota.

”Fick aldrig säga hejdå”

– Jag fick aldrig säga hejdå. Jag försökte krypa i väg till honom men jag kunde inte röra mig. Ubbe var den bästa och lugnaste tävlingshäst man kunde ha. Han har alltid varit min bästa och mest trofasta häst. Vi vann jättemånga prisrosetter på olika tävlingar, berättar Nina Elders, som också intervjuats av Bohusläningen. 

Bilföraren åtalas nu för vårdslöshet i trafik och vållande till kroppsskada.

Urban Hero T, vanligen kallad Ubbe, var Nina Elders bästa vän och hopphäst. De tog hem många prisrosetter tillsammans.Foto: Privat

I förundersökningen beskrivs hur Nina Elders flög upp i luften och landade på vägbanan nära mittlinjen. Hon hade kraftiga smärtor och ingen känsel i sitt ena ben, berättar hon.

Ubbe hade blivit liggande vid vägkanten och blödde ymnigt. 

”Hur kunde det hända?”

– Jag hann tänka så mycket under de där få sekunderna ... jag visste redan att han var död. Det var inte en chans att han skulle ha överlevt. Men jag såg honom inte, så jag blev förtvivlad. Hur kunde det hända? Det var en raksträcka och världens snällaste häst, säger Nina Elders.

Hon fördes med ambulans till sjukhus där hon vårdades i två veckor för sina skador. Hon sjukskrevs i tre månader och prognosen var oklar. 

Nu åtta månader efter olyckan har hon fortfarande mycket ont. Två gånger i veckan går hon till sjukgymnast och varje månad är det läkarbesök.

– Jag äter smärtstillande och mitt humör svänger mycket. Tyvärr kommer jag ihåg allt som hände. Olyckan spelas upp i huvudet hela tiden, både på dagarna och i mardrömmar på nätterna. Jag har svårt att acceptera det som hänt. Läkare har konstaterat att jag har posttraumatiskt stressyndrom, PTSD, berättar Nina Elders.

Nina Elders lever fortfarande med skadorna efter olyckan. ”Jag vet inte när eller om jag kommer att bli helt smärtfri”.Foto: Privat

Förarens förklaring: Dålig syn

Den åtalade föraren har erkänt sig vållande till det han anklagas för. I förhör framgår att han ser dåligt och han anger också det som orsak till olyckan. Han förklarar att han inte såg klart vid tillfället för olyckan.

Han säger till polisen att han inte hann reagera, varken bromsa eller styra undan, när hästen dök upp framför bilen.

Föraren berättar i förhör att läkare rekommenderat honom att inte köra bil, men att han inte fått något förbud. Trots att han helst inte skulle använda bilen har han kört bil varje dag, säger han.

Nina Elders har börjat rida igen, nu på sin yngre häst, sexårige Krabbe. I skogen vid gården ligger Ubbe begravd. 

– De som äger stallet kom och hämtade honom med traktor efter olyckan. Ubbe var mitt allt under alla år. Det är svårt att förstå för någon som inte har djur, men mina hästar är som familjemedlemmar, säger hon.