Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bilderna inifrån: Här ska tiotusentals vaccineras

Nu är det snart dags för massvaccinationen i Scandinavium. På onsdag, den 19 maj, kan göteborgarna få sin dos coronavaccin på ett smittsäkert, effektivt och tryggt vis. Vi fick en guidad tur.
Arkivbild. Scandinavium
Foto: CARL SANDIN / BILDBYRÅN
Närhälsans vårdcentraler i Göteborg samarbetar för att det ska bli enkelt för göteborgarna att vaccinera sig i Scandinavium.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Vaccinationstider kommer att erbjudas vardagar, kvällar och helger.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
– Det känns bra att äntligen komma i gång med att vaccinera göteborgarna i en sådan här ikonisk lokal, säger Henrietta Arwin.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

Nu är det snart dags för massvaccinationen i Scandinavium. 

På onsdag, den 19 maj, kan göteborgarna få sin dos coronavaccin på ett smittsäkert, effektivt och tryggt vis. 

– Det är jättemånga som tycker att det är viktigt och vill vara en del av det, säger Henrietta Arwin, primärvårdområdeschef Närhälsan. 

Scandinavium har varit utan publik i över ett år – men nu är det dags att öppna portarna igen även om evenemangspubliken får vänta ett tag till. 

Efter veckor av planering och förberedelser kommer arenan öppnas och vaccineringen mot covid-19 sätta i gång. Väggar har byggts, vaccinationsbås satts på plats och väntrumsområdet har färdigställts.

– Vi gör detta tillsammans, vi alla medarbetar i Närhälsan och övriga vården, offentliga så som privata gör detta ihop, säger Henrietta Arwin, en av tre primärvårdområdeschefer för Närhälsan som tillsammans ansvarat för att få i gång massvaccineringen. 

Bara en bråkdel vaccin

Det har satts upp 16 vaccinationsbås i arenan och den uträknade kapaciteten ligger på 10 000 doser i veckan. 

Dock säger Arwin att vaccinleveransen sätter käppar i hjulet.  

– Det visade sig att leveranserna kommer vara jättelåga under de närmsta veckorna. I veckan kommer det komma 1 170 dosor och det är förstås en bråkdel av det vi hade kunnat ta emot här.

Henrietta Arwin, primärvårdområdeschef Närhälsan.
Foto: Privat
Väggar, vaccinationsbås och väntrumsområdet har färdigställts i arenan.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN
19 maj planeras vaccineringen dra i gång.
Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL/TT / TT NYHETSBYRÅN

All vaccinering i arenan

Närhälsan är en av flera aktörer som vaccinerar i Göteborg och har valt att samla all vaccinering i Scandinavium under fas 4. 

Vaccinationstiderna kommer att erbjudas vardagar, kvällar och helger. Sedan kommer tiderna fyllas på allt eftersom vaccin levereras. 

– På dagtid behöver vi vårdpersonal på vårdcentralerna förstås men då har vi haft jättemycket pensionärer men även sjuksköterskor från privata företag som kunnat släppa sin personal under en tid för att täcka upp, säger Arwin och fortsätter:  

– På kvällar och helger har vår egen personal varit väldigt mån om att få bidra. Det är jättemånga som tycker att det är viktigt och vill vara en del av det. 


Mammorna om vaccin till barn: ”Upp till föräldrarna”.