Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bilderna avslöjar att rånarna är vänner

SPRÄNGDE BILEN. Klockan 08.41 den 3 november kom larmet om att en värdetransportbil hade sprängts vid Stora Höga söder om Stenungsund. Större delen av rånbytet, 5,7 miljoner kronor, saknas fortfarande. I morse inleddes rättegången mot Stora Högarånarna i Göteborgs tingsrätts säkerhetssal under stort säkerhetspådrag.
Foto: KARLSSON ALLAN

GÖTEBORG. Här är rånarnas privata Rambobilder.

Två veckor före det brutala värdetransportrånet i Stora Höga tog de kaxiga männen och kompisarna bilderna hemma hos 32-åringen i Stockholm.

När 32-åringen greps av polisen hävdade han dock att de i själva verket är dödsfiender.

- Jag blev hotad till livet att vara med, säger 32-åringen om sin 26-årige kompis. - Ni ska få veta allt om jag får polisbeskydd. Polisen tror inte ett dugg på hans efterhandskonstruktion utan menar att det är han som initierat rånplanerna.

Fotograferades före rånet

 32-åringen var heller inte mer ovän med 26-åringen än att de fotograferat varandra med bara överkroppar i "Ramboposer" i 32-åringens bostad i Stockholm den 17 oktober, drygt två veckor före rånet. I morse inleddes rättegången mot Stora Högarånarna i Göteborgs tingsrätts säkerhetssal under stort säkerhetspådrag. Rättegången pågår under sex dagar. Fyra män och två kvinnor har åtalats. En man, en 52-åring från Serbien, saknas på de anklagades bänk. Han sitter i belgiskt fängelse, är begärd utlämnad och kommer om han utlämnas även han att åtalas för rånet.

Greps på skidsemestern

 26-åringen och 32-åringen, gift tvåbarnspappa, greps på skidsemester i Åre tillsammans med två andra kvinnor och en del av rånarbytet. Större delen av rånbytet, 5,7 miljoner kronor, är dock fortfarande borta. 

 VÄLBEVAKAD. Säkerhetspådraget var stort kring rättegången mot de misstänkta värderånarna.  

 Kompisarna tog bilderna hemma hos 32-åringen i Stockholm. 

FAKTA

32-åring från Alvsjö
Svensk medborgare men med rötter i forna Jugoslavien.
Anses av polisen ha varit den som initierat rånet.
Utlovade ersättning till sin medkumpaner och upplät sin bostad och förvarade i anslutning till denna både fotanglar och sprängram.
Skyller dock på att han hotats till livet om han inte var med.


26-åring från Bosnien
Greps i Åre under annan identitet.
Gammal bekant med 32-åringen.
Var med och utförde rånet i Stora Höga.
Bunden till rånet genom DNA som hittats i rånarbilen och på handskar som slängdes ut vid E6:an.
Yrkeskriminell, dömd tidigare för grova rån bland annat i Frankrike.