Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bilder på Ebba, 23, spreds i kritiserad Facebookgrupp

En bild på Ebba lades upp i gruppen.
Foto: Privat.
Bilderna laddades upp i en hemlig grupp på Facebook.
Foto: MATT ROURKE / AP TT NYHETSBYRÅN

En grupp för pappor har uppmärksammats efter att flera användare delat med sig av nakenbilder på sina partners och diskuterat deras kroppar.

– Jag blir personligen äcklad, säger gruppens grundare till Sveriges Radio.

En lättklädd bild på Ebba Pjerner Hafström, 23, lades upp i tråden.

– Jag kände mig inte objektifierad och jag vet att min pojkvän inte är ute efter att objektifiera mig.

En sluten pappagrupp på Facebook har blivit hårt kritiserad i sociala medier. Detta efter att en medlem lade upp en nakenbild, och uppmuntrade andra att dela med sig av "heta" bilder på sina flickvänner och fruar.

”Jag tänkte starta den mest vågade tråden någonsin i pappisar.... Men jag måste veta om ni är med på det.... Vi är alla stolta över våra flickvänner eller fruar... Så hur många av er har ballar av stål och vågar lägga ut en het bild på era respektive... Om inte annat så bjuder vi ju på lite runkmaterial för våra mindre lyckosamma pappisar... Och ja.... Jag är King....”, går det att läsa i det ursprungliga inlägget.


Så här såg det ursprungliga inlägget ut.
Foto: SKÄRMDUMP

Genast tog diskussionen fart, och flera av deltagarna jämförde sina partners kroppar, något som skärmdumpades och spriddes. Nu har inlägget tagits bort samt polisanmälts, skriver Sveriges Radio.

– Vi står absolut inte bakom den här frågeställningen. Jag blir personligen äcklad – bort med det, säger gruppens grundare till Sveriges Radio Jönköping.

LÄS ÄVEN: 14-årig pojke spred nakenbilder på tjej

Enligt kanalen menar grundaren att han ser allvarligt på det som hänt, och de kan även rapportera att händelsen ska ha polisanmälts. Dessutom ska ett 50-tal medlemmar ha uteslutits ur gruppen efter händelsen.

Ebba: ”Kände mig inte objektifierad”

En av de kvinnor som lades upp på bild i tråden är Ebba Pjerner Hafström, 23, från Ängelholm.

Bilden på henne lades upp med hennes medgivande, hon förstår däremot att kvinnor som blivit exponerade utan sitt tillåtelse blivit arga.

– Min pojkvän visade mig tråden, och frågade om han fick lägga upp den vilket var helt okej för mig. Men alla är inte fullt så öppna som jag, så jag kan förstå att vissa inte uppskattar när bilderna sprids utan godkännande, säger hon.

En lättklädd bild på Ebba lades upp i tråden.
Foto: Privat.

Hon berättar att hon själv delat liknande bilder på sig själv på Facebook och att det inte är något dramatiskt för henne att lättklädda bilder sprids.

– Jag hade inte accepterat en helt naken bild, säger hon.

Att hon själv skulle objektifieras av bilden håller hon inte med om.

– Många har varit väldigt arga och menat att kvinnorna blivit objektifierade. Jag kände mig inte objektifierad och jag vet att min pojkvän inte är ute efter att objektifiera mig – men alla är vi olika.

Olagligt sedan nyår

En av de som reagerat starkt på inlägget är medieprofilen Cissi Wallin, som delat skärmdumpar från gruppen till sina följare.

https://www.instagram.com/p/BhmV0Nyha6A/?taken-by=cissiwallin

”Vuxna män som satt barn till världen recenserar alltså de kvinnkroppar som burit och fött dessa barn", kommenterar hon.

Den 1 januari i år infördes lagen om olaga integritetsintrång som gör det brottsligt att att sprida integritetskränkande bilder. Det är även brottsligt att hota med att sprida till exempel nakenbilder.

Straffet för olaga integritetsintrång kan bli allt från böter till fyra års fängelse, i de värsta fallen, vilket Expressen tidigare rapporterat om.