Femåriga Molly lever med en aggressiv hjärntumör. Enligt läkarna har hon bara några månader kvar att leva. Foto: PrivatFemåriga Molly lever med en aggressiv hjärntumör. Enligt läkarna har hon bara några månader kvar att leva. Foto: Privat
Femåriga Molly lever med en aggressiv hjärntumör. Enligt läkarna har hon bara några månader kvar att leva. Foto: Privat
På ett dygn samlades över en miljon kronor in för att Molly skulle kunna få behandling i Mexiko. Foto: PrivatPå ett dygn samlades över en miljon kronor in för att Molly skulle kunna få behandling i Mexiko. Foto: Privat
På ett dygn samlades över en miljon kronor in för att Molly skulle kunna få behandling i Mexiko. Foto: Privat
Annelie Konradsson och Karl Martinsson med barnen Molly, 5, och Lucas, 10. Foto: PrivatAnnelie Konradsson och Karl Martinsson med barnen Molly, 5, och Lucas, 10. Foto: Privat
Annelie Konradsson och Karl Martinsson med barnen Molly, 5, och Lucas, 10. Foto: Privat
"Det enda jag vill är att vi ska rädda Molly så att hon ska få leva vidare", säger Mollys mamma Annelie. Foto: Privat"Det enda jag vill är att vi ska rädda Molly så att hon ska få leva vidare", säger Mollys mamma Annelie. Foto: Privat
"Det enda jag vill är att vi ska rädda Molly så att hon ska få leva vidare", säger Mollys mamma Annelie. Foto: Privat
Nu ska familjen boka flygbiljett så fort som möjligt och håller tummarna för att insamlingen fortsätter. Foto: PrivatNu ska familjen boka flygbiljett så fort som möjligt och håller tummarna för att insamlingen fortsätter. Foto: Privat
Nu ska familjen boka flygbiljett så fort som möjligt och håller tummarna för att insamlingen fortsätter. Foto: Privat

Molly, 5, döende i svåra sjukdomen

Publicerad

Femåriga Molly lever med en mycket aggressiv hjärntumör. 

Nu har givare skänkt över 1,3 miljoner till hennes behandling – på ett dygn.

– Det är helt otroligt, att det ändå är främmande människor som gör det här. Det är så fantastiskt, det här mänskliga att man går samman och hjälper till när det väl gäller, säger Mollys mamma Annelie Konradsson.

Allt började i januari i år när Molly, 5, domnade bort i sin arm och fick åka in på akuten. 

En vecka senare gjordes en röntgen och hennes föräldrar Annelie Konradsson och Karl Martinsson fick beskedet att deras dotter hade en hjärntumör. 

– Vi satt där helt chockade och då var allt i rullning, cirkusen var i gång, säger Mollys mamma Annelie Konradsson.  

Sedan familjen fick cancerbeskedet i januari har Molly gått igenom flera operationer, strålbehandlingar och cellgiftsbehandlingar. 

Men det visade sig att cellgifterna inte var effektiva och den aggressiva tumören fortsätter att växa. 

Vägrar ge upp

Men Annelie och Karl vägrade ge upp, och började därför söka efter alternativa behandlingar utomlands. De hittade en behandling i Mexiko. Men behandlingen är dyr och enligt Annelie hade familjen ingen möjlighet att finansiera kostanden själva.

I höstas kom familjen i kontakt med Julia Mjörnstedt Karlsten, influencer, GT-krönikör och grundare till organisationen Ung Cancer. Det efter att de skänkt pengar till en insamling till cancersjuka Erica Luoma som Julia delat i sina sociala medier-kanaler. 

Julia Mjörnstedt Karlsten själv känner att hon måste göra det hon kan för att hjälpa till, och tvekade inte att sprida insamlingen till Molly.

https://www.instagram.com/p/BcXrRrAnpnB/?taken-by=juliamjornstedt

– Det känns extra bra eftersom vi gjorde det med Erica i höstas, och då var vi väldigt chockade över gensvaret. Det är så roligt att det funkat så bra för Erica med behandlingen också. Det är helt fantastiskt att få hjälpa den här familjen. Folk engagerar sig på en helt galen nivå, fan vad vi kan när det verkligen gäller. Det tycker jag är väldigt fint, säger Julia Mjörnstedt Karlsten.

1,3 miljoner på ett dygn

På bara ett dygn har familjen fått in 1,3 miljoner kronor till Mollys behandling – tack vare att Mjörnstedt Karlsten, med hjälp av en bild och text om Molly, uppmanade sina följare att skänka pengar, enligt familjen. 

Annelie berättar att det känns fantastiskt att så många skänkt pengar.

– Annars hade vi inte kunnat åka, det finns inte ens en möjlighet att vi hade kunnat finansiera det själva och jag känner på mig att det kommer vara värt det. 

Risk att bil lurad

Men enligt Kerstin Sollerbrandt Melefors vid Barncancerfonden är det inte helt riskfritt att åka till Mexiko för behandling. 

Enligt henne försöker barncancerfonden ta reda på mer fakta kring den här typen av kliniker för att kunna ge bättre råd till föräldrar, berättar hon i Aktuellt i SVT där resor för cancerbehandling i Mexiko diskuterades. 

Hon vill inte uttala sig om vilken tilltro hon har till behandlingen i Mexiko, men säger att det är bekymmersamt att behandlingen hålls hemlig.

– Man tycker ju att om det här är en väldigt bra behandling så borde de vara mer öppna med det så att fler barn kan få den här behandlingen, säger hon i Aktuellt.

Kerstin Sollerbrandt Melefors menar att det finns en risk att man skulle kunna bli lurad av den här typen av kliniker. 

– Det finns en uppenbar risk och man skulle verkligen önska att de var öppnare om behandlingen, om den nu är så bra som de säger, så att den också kommer andra barn till godo, säger hon i Aktuellt.

"Vi har inte tid att vänta"

Mollys mamma Annelie är medveten om att behandlingen är obeprövad.

– Vi har inte tid att vänta på det. Nu sitter vi bara i startgroparna. Jag tänker inte låta henne försvinna, hon är så speciell och unik, det finns inte på kartan, säger Annelie.

– Som förälder du kan inte hoppa över en sån möjlighet, du måste prova.

Nu ska familjen boka flygbiljett så fort som möjligt och håller tummarna för att insamlingen fortsätter.

– Molly är helt utan behandling i dag och de har gett oss tre månader om hon inte får behandling. Vi måste åka ner typ nu på en gång och påbörja hennes behandling och hoppas att det fortsätter för att ge henne tillräckligt med behandlingar som krävs, säger Annelie. Hon fortsätter:

– Det enda jag vill är att vi ska rädda Molly så att hon ska få leva vidare. Att hon ska bli vuxen och att hon ska få ha ett bröllop. Hon är ämnad för något stort, hon är så klok. Hon är en fantastisk kämpe och vi kommer aldrig ge upp på henne, säger Annelie. 

Relaterade ämnen
Evelina Nedlund
Evelina Nedlund
Lovisa Waldeck
Lovisa Waldeck

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER