Mannen i 25-årsåldern har erkänt dråp. Polisen misstänker att han huggit ihjäl sin chef i skärgårdsidyllen Hamburgsund. Foto: Ludvig AhlMannen i 25-årsåldern har erkänt dråp. Polisen misstänker att han huggit ihjäl sin chef i skärgårdsidyllen Hamburgsund. Foto: Ludvig Ahl
Mannen i 25-årsåldern har erkänt dråp. Polisen misstänker att han huggit ihjäl sin chef i skärgårdsidyllen Hamburgsund. Foto: Ludvig Ahl
Den misstänkte mannen har levt med dubbla identiteter. Foto: Ludvig AhlDen misstänkte mannen har levt med dubbla identiteter. Foto: Ludvig Ahl
Den misstänkte mannen har levt med dubbla identiteter. Foto: Ludvig Ahl

Bilden avslöjade den misstänktes dubbelliv

Publicerad

Den mystiske misstänkte mördarens dubbelliv upptäcktes genom en märklig passbild.

Nu bedriver Interpol en internationell jakt på mannens egentliga identitet.

– Kortet i passet är inte så likt med hur han ser ut, säger kriminalinspektören Sten-Rune Timmersjö.

Det misstänkta mordet i Hamburgsund är till stora delar en gåta.

En man hittades död i sin villa i skärgårdsidyllen Hamburgsund i början av januari. Han ska ha blivit knivhuggen till döds och en man i 25-årsåldern, som arbetade åt offret, erkänner dråp.

Men polisen vet inte vem han är.

Åklagaren Thomas Willén har tidigare förklarat att mannens identitet är oklar – nu berättar kriminalinspektören Sten-Rune Timmersjö vad det är som förbryllar.

– Han har ett pass och där står en identitet. Men det kortet är inte så likt med hur han ser ut, säger Sten-Rune Timmersjö.

Interpol involverade

Att han använt sig av ett antal olika namn gör att mystiken kring hans person tätnar ytterligare.

– Någon anhörig som han har kallar honom vid ett namn och hans arbetskamrater kallar honom för något annat.

Att få reda på mannens identitet är något som är av stor vikt för polisens utredning. Därför har man nu bett Interpol om hjälp i det sökarbetet.

– De tar kontakt med myndigheterna i landet han kommer från och så ser de om de kan få hans identitet bekräftad på något sätt, säger Sten-Rune Timmersjö.

"Är inte helt ovanligt"

Men det namn han har i passet, det stämmer alltså inte?

– Det ser lite dåligt ut, det gör det. Men det här att man har olika identiteter förekommer ibland. För några år sedan hade vi en kille som begick ett grovt våldsbrott som hade en italiensk identitet, en i Tyskland och en i Danmark. Det är inte helt ovanligt det här.

När en identitet på den misstänkte mördaren kan fastslås vet kriminalinspektören inte. Utöver jakten på den väntar polisen på obduktionsprotokollet.

Och försöker ta reda på motivet.

– Det finns några tänkbara, men han är inte hörd något närmare den senare tiden, säger Sten-Rune Timmersjö.

Jonathan Berntsson
Jonathan Berntsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER