På fredagskvällen stoppade polisen en bil med misstänkt sprängmedel på Hisingen i Göteborg. Foto: Markus WulcanPå fredagskvällen stoppade polisen en bil med misstänkt sprängmedel på Hisingen i Göteborg. Foto: Markus Wulcan
På fredagskvällen stoppade polisen en bil med misstänkt sprängmedel på Hisingen i Göteborg. Foto: Markus Wulcan
Tre personer greps i samband med händelsen. Foto: Markus WulcanTre personer greps i samband med händelsen. Foto: Markus Wulcan
Tre personer greps i samband med händelsen. Foto: Markus Wulcan

Bil med misstänkt sprängmedel stoppad

Publicerad

Polisen har gripit tre män i Göteborg misstänkta för föreberedelse till allmänfarlig ödeläggelse.

Samtliga anhölls efter förhör.

– Vi stannade en bil och där fanns något som vi misstänkte var sprängmedel, säger Thomas Fuxborg, presstalesman på polisen i region Väst.

Det misstänkta sprängmedlet togs i beslag av bombgruppen – och sprängdes senare av polisen.

En explosion hördes i Kållered på fredagskvällen. Det var polisen som förstörde materialet i ett grustag.

– Mellan klockan 21 och 21.30 skulle man smälla av det man har hittat, säger Lars-Gunnar Gustafsson, biträdande vakthavande befäl vid polisen i region Väst.

Var det sprängmedel?

– Jag vet inte det. Det ligger på utredarna. Men jag tror inte det är klarlagt än.

En person som bor ett par kilometer från platsen berättar för GT att det handlade om en rejäl smäll.

– Det skallrade i rutorna, säger han.

Han berättar att det smäller på platsen ett par gånger om året och har bara själv varit med om en smäll som var lika kraftig tidigare.

Skulle ta bilen i beslag

Historien började när polisen under fredagseftermiddagen stannade en bil på Hisingen i Göteborg där man visste att föraren saknade körkort.

– Han har rapporterats för det ett antal gånger förut och vi beslutade att ta bilen i beslag, säger Thomas Fuxborg, presstalesman på polisen i region Väst.

Även passageraren i bilen behövde då kliva ut.

När bilen sedan undersöktes hittade polisen något som misstänktes vara sprängmedel.

– Då blir läget lite annorlunda. Då beslutar vi att männen ska gripas, säger Thomas Fuxborg.

Dök upp en tredje man

De båda männen greps på platsen.

Kort därefter dök en tredje man upp med anknytning till de två andra.

Polisen tog en bild och skickade till bombskyddet som svarade att det såg ut som skarpt sprängmedel i bilen.

– Bombgruppen var på plats och omhändertog det misstänkta sprängmedlet, säger Thomas Fuxborg.

Polisen genomförde husrannsakningar på de tre männens olika adresser, det är oklart om man hittat något som kan kopplas till fyndet.

Anhölls senare

Efter förhör anhölls de tre männen för förberedelse till allmän farlig ödeläggelse. Det meddelade polisen vid 19.30-tiden på fredagen.

En av männen är känd av polisen sedan tidigare för de olovliga körningarna men det finns under fredagskvällen ingen information om de andra två männens eventuella brottshistorik.

Följ GT på Facebook och Twitter för de senaste västsvenska nyheterna.

Joakim Magnå

Joakim Magnå
Joakim Magnå

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER