Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Flera trafikolyckor – varning för hala vägar

Tidigt på torsdagsmorgonen har en bilist kört av vägen och hamnat på sidan i ett vattenfyllt dike mellan Skara och Skövde efter ishalka på vägen.

Utanför Färgelanda har också en bil voltat. 

Det har på förmiddagen rapporterats om två trafikolyckor på riksväg 40 utanför Borås där det uppges vara halt, skriver BT

Larmet om olyckan kom vid halvsextiden på torsdagsmorgonen.

En bilist hade kört av vägen mellan Skövde och Skara.

– Bilen hamnade på sidan i diket, det var ungefär 15 centimeter vatten där. Föraren kunde ta sig ut själv men var förd till sjukhus är vi kom fram, säger Tony Engdahl, inre befäl vid räddningstjänsten.

Det är enligt polis och räddningstjänst väldigt halt på riksväg 49 och bilen kanade av vägen och rullade ner i diket, enligt räddningstjänsten.  

– Kollegerna som är på platsen säger att olyckan orsakats av att det är väldigt halt på det vägavsnittet, säger Christer Fuxborg, presstalesperson vid polisen i region Väst. 

Christer Fuxborg, presstalesperson vid polisen i region Väst. Foto: HENRIK JANSSON

Olycka i Färgelanda

Ungefär två timmar senare voltade en personbil av vägen på väg 173 utanför Färgelanda.

En person har förts till sjukhus, enligt SOS Alarm.

– Det är en singelolycka där bilen har voltat ner i ett dike, säger Mona Hedman, inre befäl vid räddningstjänsten. 

Där är det oklart om olyckan beror på halt väglag. 

På förmiddagen har två olyckor inträffat på riksväg 40 utanför Borås, skriver Borås Tidning.

Det uppges vara halt i området. 

Det Göteborgsbaserade vägklimatföretaget Klimator varnar för halt väglag på flera platser i Västsverige under morgonen.

Klimator varnar för halt väglag i Viskadalen, Borås, Kungsbacka, Ätradalen och Falköping. Företagets data visar att det kommer vara halt fram till och med tiotiden på torsdagsförmiddagen. 

Här kan du se en karta för vägläget där du bor.  

Detta är Klimator

Klimator är ett Göteborgsbaserat bolag som grundades av två forskare inom vägklimatologi för 20 år sedan.

I dag använder sig Klimator av avancerade modeller och artificiell intelligens för att ta fram pålitlig vägväderinformation, som levereras till bland annat globala biltillverkare, statliga trafikverk och vinterentreprenörer i syfte att göra vägarna säkrare och mer effektiva och därmed minska olyckor.

Väglagsprognoserna från Klimator är en kvalificerad uppskattning av kommande väglag som innehåller data från en mängd olika datakällor. Läsare bör därför vara medvetna om att vägunderlaget plötsligt kan ändras och varsam körning uppmanas alltid, med råd om att använda vinterdäck och hålla relevant avstånd.