En bil gick igenom isen på Orrholmen i Karlstad. Mannen som fanns i bilen avled av sina skador. Foto: David Hårseth/DagsmediaEn bil gick igenom isen på Orrholmen i Karlstad. Mannen som fanns i bilen avled av sina skador. Foto: David Hårseth/Dagsmedia
En bil gick igenom isen på Orrholmen i Karlstad. Mannen som fanns i bilen avled av sina skador. Foto: David Hårseth/Dagsmedia
Räddningsarbetet på plats. Foto: David Hårseth/DagsmediaRäddningsarbetet på plats. Foto: David Hårseth/Dagsmedia
Räddningsarbetet på plats. Foto: David Hårseth/Dagsmedia

Bil gick genom isen – en man omkom

Publicerad

Den äldre mannen körde ut på isen och rakt ner i en vak vid Orrholmen i Karlstad.

En dryg timme efter olyckan lyckades dykare dra upp honom ur det iskalla vattnet - men hans liv var bortom räddning.

– En man är avliden och anhöriga är underrättade, säger Morgan Connedal vid Värmlandspolisen.

– Han fördes till sjukhus där man jobbade med återupplivningsförsök, säger Björn Johansson, räddningsledare i beredskap vid Räddningstjänsten i Karlstad.

Polis och räddningstjänst larmades om den dramatiska olyckan vid 16.30 i går eftermiddag. Då befarade man att flera personer befann sig i olycksbilen.

– Vi håller på att försöka se om det går att rädda vederbörande. Det kan vara fler personer i bilen, det kan nog inte uteslutas. Vi är inne i ett livräddningsskede, sa Björn Johansson vid räddningstjänsten.

Polisen spärrade av olyckplatsen och en intensiv räddningsinsats inleddes.

– En bil har kört ut på isen och gått ner i en vak och försvunnit ner i vattnet. En person har setts i bilen men vi kan inte bekräfta att det bara är en person, sa Morgan Connedal, vakthavande befäl vid Värmlandspolisen.

"Extra polispatruller"

Olyckan ådrog sig snabbt allmänhetens intresse och en stor grupp människor samlades vid platsen.

– Vi har tagit dit extra polispatruller för att spärra av så att räddningstjänsten kan jobba i fred. Det är det jag vet i nuläget, sa Morgan Connedal.

Även dykare larmades till olycksplatsen för att om möjligt kunna rädda mannens liv.

– Vi har tagit hit externa dykare som är framme nu och ska hjälpa till. Vi kommer att betrakta detta som livräddning i 90 minuter från och med att vederbörande gick i vattnet, sa Björn Johansson, räddningsledare i beredskap.

"Någon form av hopp"

Minut lades till kritisk minut, men mannen var allt jämt kvar i bilen. Räddningstjänsten hoppades att den kalla temperaturen i vattnet skulle göra att man kunde få upp honom innan det var för sent.

– Är det kallt i vattnet klarar man sig lite längre utan syre. Det kanske bidrar till att det fortfarande finns någon form av hopp. Under optimala förutsättningar ska man klara sig ganska länge i det här vattnet. Vi jobbar på det, sa Björn Johansson.

Mannens liv var bortom räddning

Först vid 17.40-tiden lyckades räddningstjänsten dra upp mannen i övre medelåldern ur vattnet - då hade det gått över en timme sedan olyckan inträffade.

– Han är förd till sjukhus där man jobbar med återupplivningsförsök. Han var livlös när vi fick upp honom, sa Björn Johansson, räddningschef i beredskap vid räddningstjänsten i Karlstad.

Snart stod det klart att mannens liv var bortom räddning. Han dödförklarades på sjukhuset.

– En man är avliden och anhöriga är underrättade, säger Morgan Connedal vid Värmlandspolisen.

Och tyvärr har fler personer mist livet genom att gå genom isen. Bara någon dag innan olyckan i Karlstad förlorade en man livet genom drunkning i Kristinehamn.

 

 

 

 

 

Gustav Sandström
Gustav Sandström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER