Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Robert flydde lågorna på E6: ”Panik att få ut sonen”

I höjd med Jörlandamotet började Roberts bil brinna. Foto: Mikael Berglund / NyheterSTO
Robert Lundhs bil började plötsligt brinna. Foto: Privat

Robert Lundh, 48, var på väg hem till Kungshamn med sonen Kevin, 19 – färden gick i bil på E6.

Plötsligt kände de att det luktade bränt inne i Volvon.

– Sedan gick det extremt fort. Det blev som en chock. Det tog cirka tio minuter så var hela bilen övertänd, säger Robert Lundh, som snabbt hann rädda sig och sonen undan lågorna.

Vid elvatiden på fredagsförmiddagen var Robert Lundh från Kungshamn och sonen Kevin på väg hem från Göteborg. 

De åkte i bil på E6 och hade kommit strax norr om Jörlandamotet i Stenungsund när de plötsligt upptäckte att det var något som inte stämde.

– Vi kände att det började lukta bränt. Men bilen rullade som vanligt och jag märkte inget annat konstigt, så jag tänkte att jag skulle köra lite till. Jag ville försöka hinna till bensinstationen i Spekeröd för att stanna där. Men så gick värmemätaren snabbt upp i topp, berättar Robert Lundh och fortsätter:

– Jag körde in till vägrenen för att se om jag kunde hitta något som var fel på motorn. 

När han stannat sin Volvo V40 lyfte han på motorhuven.

– Då slog lågorna rakt upp mot ansiktet. Det brann för fulla muggar i motorn. 

”Det gick extremt fort”

Som tur var hann han komma undan elden utan att bli bränd.

Och Robert Lundh fick snabbt påkalla sonens uppmärksamhet för att denne skulle förstå allvaret och ta sig ut ur fordonet.

– Det blev full panik att få ut pojken. Han satt och halvsov. Sedan var det bara att ta sig långt ifrån bilen så fort som möjligt och ringa brandkåren. Efter cirka tio minuter var bilen övertänd. Det gick extremt fort, säger Robert Lundh.

Han berättar att en ”väldigt snäll person” som hade flera brandsläckare i bilen stannade till och gjorde försök att släcka branden:

– Hon tömde tre brandsläckare men det gjorde inte någon som helst nytta. Efter en kvart, när räddningstjänsten var på plats var bilen redan borta, helt utbränd.

Backade undan 

Kvinnan som stannade till är Jeanette Mäkeläinen, brandtekniker till yrket.

– Jag kom körande precis bakom när jag såg ett rökmoln framför mig. Jag förstod att bilen hade börjat brinna. Eftersom jag är brandtekniker hade jag brandsläckare i bilen, och tänkte att jag fick stanna och hjälpa till så gott jag kunde, säger hon.

Jeanette Mäkeläinen, som även berättat om händelsen för Bohusläningen, var på väg till Stora Höga på ett ärende i jobbet. 

– Jag arbetar mest med förebyggande brandskydd. Det här var första skarpa läget för mig, konstaterar hon.

Men den snabba insatsen var inte till stor nytta. Bilen var redan övertänd när Jeanette Mäkeläinen tömde sina brandsläckare.

– När vi insåg att det inte funkade att släcka på det sättet backade vi undan och inväntade räddningstjänsten. Det gick väldigt fort och jag är väldigt glad att personerna i bilen klarade sig, att det gick bra för dem, säger hon.

Under släckningsarbetet fick E6 stängas av i norrgående riktning.

– Det var avstängt en bra stund. Sedan blev det fullt pådrag med polis och bärgare, konstaterar Robert Lundh.

Brandorsak oklar 

Han är mycket tacksam över att både han och sonen klarade sig utan skador. Att han trots allt stannade bilen i rätt tid.

– Jag är glad att vi kom ur bilen snabbt. Hade jag försökt köra några minuter till hade nog elden tagit sig. Då hade vi säkert börjat känna av den nere vid benen. Då hade det blivit väldigt panikartat, säger Robert Lundh.

På fredagseftermiddagen berättar Robert att han känner sig skakad efter händelsen.

– Jag är lite darrig. Men det är inget att göra, säger han.

Någon förklaring till varför bilen utan förvarning började brinna med ett så häftigt förlopp har han inte.

– Jag kan inte säga vad det kan bero på. Bilen rullade ju som vanligt och inget tydde på att något var fel. Kanske har det blivit kortslutning på något som sedan börjat brinna. Det blev som en chock, konstaterar han.