Biblioteket där misshandeln ska ha inträffat. Foto: hitta.se
Biblioteket där misshandeln ska ha inträffat.  Foto: hitta.se

Bibliotek stängt efter misshandel

Publicerad

En pojke i 15-årsåldern slog ner bibliotekarien i Huskvarna med ett knytnävsslag.

I dag håller biblioteket stängt – och i framtiden kan man behöva ha väktare på plats.

– Sådant här sätter sina psykiska spår, säger Ulf Moberg, bibliotekschef i Jönköping.

Under torsdagen larmades polisen till ett bråk på Öxnehaga bibliotek i Huskvarna.

Tre killar uppträdde bråkigt – och en pojke i 15-årsåldern ska ha misshandlat bibliotekarien. Det var när hon avvisade gänget som han slog henne med knytnäven i ansiktet.

Pojken greps och polisen rapporterade att de skulle lämna över honom till socialen på grund av pojkens låga ålder.

Fördes till sjukhus

Enligt Jnytt fick bibliotekarien föras till sjukhus. Händelsen rubriceras som misshandel och under fredagen har biblioteksledningen beslutat att hålla helt stängt.

– Vi har pratat med personalen. Det är klart att man reagerar starkt när sådana här saker händer. Personalen uppfattade det som att de blev provocerade, säger bibliotekschefen Ulf Moberg.

Ulf Moberg, bibliotekschefen, säger att biblioteket öppnar igen på måndag, men att personalen påverkats av det som hänt.

Han berättar att hans kollega fått blessyrer i ansiktet.

– Men sådant här sätter psykiska spår. Hon mår inte bra förstås. Det är jättetrist, säger Ulf Moberg.

Har haft stök

Anställda på biblioteket för nu en dialog med kommunen – för att motverka att liknande händer igen.

Det kan bli så att biblioteket behöver ha väktare i lokalerna.

– Ja, de kan komma i perioder. Vi har en dialog med kommunens säkerhetsansvarige för att göra en plan på kort tid så att personalen känner sig trygg, säger Ulf Moberg.

Det har varit stökigt tidigare på biblioteket.

– Under årets lopp har det kommit i perioder. Bibliotek är öppna platser som alla har tillgång till. 99 procent sköter sig jättebra, men så är det en liten klick som vill provocera. Det är unga killar, säger Ulf Moberg.

Planen är att biblioteket ska ha öppet som vanligt igen på måndag.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER