Efter att ha köpt tågbiljett så var Noors pengar nästan slut – då bestämde sig Biar för att köpa ett mål mat till honom. Foto: PrivatEfter att ha köpt tågbiljett så var Noors pengar nästan slut – då bestämde sig Biar för att köpa ett mål mat till honom. Foto: Privat

Efter att ha köpt tågbiljett så var Noors pengar nästan slut – då bestämde sig Biar för att köpa ett mål mat till honom.

 Foto: Privat
Det var på Centralstationen i Göteborg som Noor fångade Biars uppmärksamhet. Foto: Lennart RehnmanDet var på Centralstationen i Göteborg som Noor fångade Biars uppmärksamhet. Foto: Lennart Rehnman
Det var på Centralstationen i Göteborg som Noor fångade Biars uppmärksamhet. Foto: Lennart Rehnman

Biars hjärtevärmande möte på tågcentralen

Publicerad

När Biar Law, 19, var på väg hem till Borås, tog en kille i samma ålder tag i honom på centralstationen i Göteborg.

Killen visade sig heta Noor och hade flytt till Sverige från Syrien via Tyskland.

– Han var helt ensam, kunde ingen svenska, och undrade hur han skulle komma till sin farbror i Falköping, säger Biar som bestämde sig för att hjälpa Noor.

Känslan sitter fortfarande kvar i Biar Laws kropp när han berättar om mötet i början av november.

Efter att Biar känt sig något förföljd på centralstationen i Göteborg tog killen, som visade sig heta Noor, tag i honom och frågade om han var arab.

– Jag förklarade att jag var kurd, men jag kan några ord på arabiska och förstod att han ville till Falköping, då han uppredade ordet gång på gång, berättar Biar som själv är född och uppvuxen i Sverige.

Ont i hjärtat

Efter att Biar följde Noor till Pressbyrån, där han visade honom hur man köper en tågbiljett till Falköping, kom det fram att Noors pengar nästan var slut.

– Han hade mindre än 20 kronor kvar när han köpt biljetten och undrade om det räckte till mat. Jag vill inte säga att det inte räckte. Det gjorde så ont i hjärtat så jag bad honom att sätta sig ner på Burger King medan jag gick och köpte var sin meny till oss, säger Biar.

När maten stod på bordet satt Noor till en början bara och tittade på den.

– Han trodde nog att jag hade köpt båda menyerna till mig själv. Han blev jätteglad när han förstod att den ena var till honom, säger Biar.

Medan de tillsammans väntade på tåget till Falköping började Noor visa upp bilder på en tjej. Tjejen visade sig vara hans syster.

– Jag frågade var hon någonstans, säger Biar.

Svaret blev att hon hade dödats i kriget i Syrien där Noors mamma och skottskadade pappa fortfarande är kvar.

Frågade om Sverige

Noor började sedan ställa frågor om Sverige.

– Jag förklarade att Sverige är ett bra land, visst finns det människor som är dumma i huvudet här också, men de flesta här är vänliga och hjälper varandra, förklarade jag, berättar Biar.

Noors svar blev då:

"Syria finished".

– Jag tolkade det som att han menade att det inte finns något kvar i landet för människorna som lever där och att han vill stanna i Sverige, säger Biar.

Innan Noor satte sig på tåget mot Falköping hjälpte Biar Law honom att ringa upp sin farbror. Biar bad även tågpersonalen att se till så att Noor skulle hoppa av vid rätt station. Innan de skildes åt hjälpte Noor sin nya vän Biar att hitta hans profil på Facebook.

– Han har inte accepterat min vänförfrågan än, men han har kanske inte tillgång till internet, tänker Biar som efter mötet i Göteborg inte vet om Noor kom fram till Falköping eller inte.

Inte svårt att hjälpa

Biar Law berättar att han fortfarande är berörd efter mötet med Noor.

– Han var i samma ålder som mig. Han hade ingenting, kunde inte ett ord svenska och visste inte hur han skulle ta sig till sin farbror, säger Biar.

Han hoppas att fler svenskar vågar prata med människorna som just nu kommer till Sverige på flykt ifrån krig.

– Noor verkade vara en underbar människa. Visst kanske det finns flyktingar som är otacksamma, men man måste förstå vad och var de kommer ifrån. Det är inte svårt att hjälpa till. Det behöver inte handla om pengar, det kan bara vara att man visar att man bryr sig och hjälper dem med enkla saker, så att de känner sig välkomna hit, säger Biar.

Anders Abrahamsson
Anders Abrahamsson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER