Bi-boom i Västsverige: "Är hett och trendigt"

Mats-Ola Persson jobbar för biodlingsföretaget Bee Urban. Han har märkt av att det är trendigt med biodlingar i storstäderna.
Foto: Privat
Emma Svensson (till höger) är biolog och har varit med i Majornas bikooperativ i tre år.
Foto: Privat
– Många är intresserade av att köpa honung av oss, säger hon.
Foto: Privat

En våg av nya biodlingar har intagit Västsverige.

Allt fler Västsvenskar sätter upp bikupor på balkonger, hustak och i villaträdgårdar.

Framför allt i städerna ökar intresset.

– Det är hett och trendigt med biodlingar, säger Mats-Ola Persson, som jobbar för biodlingsföretaget Bee Urban.

Det blir allt mer populärt att ha en biodling i Västsverige. Nu pratar biföreningarna och företagen om en boom – framför allt i städerna.

– Vi ser ett väldigt stort intresse för biodlingar. Nästan alla kurser i Göteborg, Kungälv och Kungsbacka var fullbokade under förra våren. Så det gäller att passa på, säger Mats-Ola Persson vid biodlingsföretaget Bee Urban i Göteborg.

Trenden kommer från New York

Inspirationen kommer från New York och London där det är väldigt trendigt med att ha en egen biodling. Till skillnad mot många andra djur tar en biodling inte upp ett stort utrymme.

– Det behövs väldigt lite plats för att ställa upp bikuporna. Det kan vara på ett hustak eller att man får ställa upp de i någons trädgård, säger Mats-Ola Persson.

Att städerna i Västsverige passar särskilt bra beror på att stadsparker ofta är rika på blommor.

– Det finns stora parker med mycket käk för bina. Om en viss typ av blomma dör sätter vi nya blommor här i stan, säger Mats-Ola Persson.

Allt fler yngre biodlare

Han menar att nidbilden av biodlare tidigare har varit "gamla gubbar som håller på". Det har skett en föryngring i branschen med allt fler kvinnor som sysslar med biodling.

Emma Svensson, 31, har varit med och drivit Majornas bikooperativ i tre år. Hon vittnar om att intresset har ökat de senaste åren.

– Många är intresserade av att köpa honung av oss. Det ger energi för många att starta upp biföreningar och företag. Det går bra att ha biodling i stadsmiljö vilket många som ställt sig frågande till, säger Emma Svensson.

Varför tror du intresset är så stort?

– Jag tror många vill köpa lokalproducerat för att veta var grejerna kommer ifrån. Det finns en stor medvetenhet i dag.

Vad tycker du är roligast med att ha en biodling?

– Det finns flera spännande saker. Både att träffa människor i en förening med samma intresse och att följa binas pollinering. Jag tycker hela grejen är fascinerande.

Tre tips för att starta en egen biodling:

1. Läs på innan

"Jag lånade en bok på biblioteket innan för att se om det skulle bli skoj med en biodling. Jag ville också veta om jag skulle klara av uppgiften".

2. Hitta en förening

"De brukar arrangera kurser på våren. Hör av dig och se om det finns några platser kvar. Där brukar man få testa sina praktiska och teoretiska kunskaper genom att ta hand om en bikupa".

3. Hitta biodlarkompisar

"Det kan vara ett bra sätt att stötta och lära sig av varandra".

Källa: Mats-Ola Persson, Bee Urban.