Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Bevisen: Västlänkens dolda extramiljarder

Martin Wannholt.
Foto: Lennart Rehnman
Del 1: Dokumenten som avslöjar de "dolda" Västlänkenkostnaderna.
Del 2: Dokumenten som avslöjar de "dolda" Västlänkenkostnaderna.

Sju miljarder kronor dyrare än lagd budget – så mycket dyrare hävdar Martin Wannholt att Västlänken kommer att bli för Göteborgarna.

I ett offentligt mejl från Fastighetskontoret i Göteborg oroar sig tjänstemännen nu för samma sak. Kostnaderna de upptäckt uppgår till minst 4,6 miljarder utöver det Trafikverket presenterat.

– Där har du det på svart och vitt, säger Wannholt om de dolda kostnaderna.

Det har varit många turer fram och tillbaka angående budgeten för Västlänken. Martin Wannholt har tidigare gått ut och påstått att skattebetalarna kommer att få betala för en budget som inte håller – på flera miljarder kronor. Pengar som Trafikverket inte räknar med, menar han.

Samtidigt har påståendena tillbakavisats av bland andra Bo Larsson, projektchefen för Västlänken.

Vi håller budget. Du får bara ta på det jag säger, sa han till GT i höstas.

Tjänstemännen: Vem betalar?

Den 2 februari kom dock ett offentligt yttrande från Göteborgs kommuns förvaltningsgrupp angående planen om Västlänken. Där oroar sig tjänstemännen i Fastighetskontoret för att budgeten för Västlänken inte täcker flera områden.

GT har tagit del av yttrandet som är underskrivet av Jörgen Andersson, förhandlingsledare på Mark- och näringslivsenheten på kommunen.

Tjänstemännen anser att Göteborgs stad och Trafikverket inte är överens om vem som kommer betala "Stadens personalkostnader" på 300 miljoner kronor, "Ledningsomläggningar" på 1 miljard, "Tillfälliga markintrång, allmän plats" på 1,3 miljarder kronor och "Kommunala (inkl bolag) ersättningsanspråk i övrigt" på 2 miljarder.

Det är områden som Fastighetskontoret menar inte finns täckta i den befintliga budgeten – och frågan till politikerna är, vem betalar dem?

"Glädjekalkyl"

Sammanlagt menar tjänstemännen att 4,6 miljarder inte finns täckta i budgeten.

– Detta är alltså offentliga handlingar, ett mejl från Fastighetskontoret. Om vi inte för fram det här och tvingar Trafikverket att ta de här kostnaderna så tar vi det från välfärden, säger Wannholt om tjänstemännens yttrande.

Till detta ska även adderas 2,5 miljarder ytterligare utöver budgeten som krävs för fyrspårig räls, anser Wannholt. Detta gör att det sammanlagt är 7 miljarder som är över budget.

– Sedan tillkommer de privata kraven, det finns mängder med fastighetsägare och näringsidkare som påverkas av Västlänkens framfart och de har rätt till ersättning. Budgeten är en hemlighetsstämplad glädjekalkyl, de pengar som finns avsatta i Trafikverkets budget täcker inte de privata anspråken, säger Martin Wannholt.

Kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén (S) vill inte kommentera uppgifterna och skriver i ett sms: "Jag är inte beredd att kommentera detta. Ni får vända er till fastighetsnämnden med frågan eller stadsledningskontoret".