Martin Wannholt. Foto: Lennart RehnmanMartin Wannholt. Foto: Lennart Rehnman
Martin Wannholt. Foto: Lennart Rehnman
Del 1: Dokumenten som avslöjar de "dolda" Västlänkenkostnaderna.Del 1: Dokumenten som avslöjar de "dolda" Västlänkenkostnaderna.
Del 1: Dokumenten som avslöjar de "dolda" Västlänkenkostnaderna.
Del 2: Dokumenten som avslöjar de "dolda" Västlänkenkostnaderna.Del 2: Dokumenten som avslöjar de "dolda" Västlänkenkostnaderna.
Del 2: Dokumenten som avslöjar de "dolda" Västlänkenkostnaderna.

Bevisen: Västlänkens dolda extramiljarder

Publicerad

Sju miljarder kronor dyrare än lagd budget – så mycket dyrare hävdar Martin Wannholt att Västlänken kommer att bli för Göteborgarna.

I ett offentligt mejl från Fastighetskontoret i Göteborg oroar sig tjänstemännen nu för samma sak. Kostnaderna de upptäckt uppgår till minst 4,6 miljarder utöver det Trafikverket presenterat.

– Där har du det på svart och vitt, säger Wannholt om de dolda kostnaderna.

Det har varit många turer fram och tillbaka angående budgeten för Västlänken. Martin Wannholt har tidigare gått ut och påstått att skattebetalarna kommer att få betala för en budget som inte håller – på flera miljarder kronor. Pengar som Trafikverket inte räknar med, menar han.

Samtidigt har påståendena tillbakavisats av bland andra Bo Larsson, projektchefen för Västlänken.

Vi håller budget. Du får bara ta på det jag säger, sa han till GT i höstas.

Tjänstemännen: Vem betalar?

Den 2 februari kom dock ett offentligt yttrande från Göteborgs kommuns förvaltningsgrupp angående planen om Västlänken. Där oroar sig tjänstemännen i Fastighetskontoret för att budgeten för Västlänken inte täcker flera områden.

GT har tagit del av yttrandet som är underskrivet av Jörgen Andersson, förhandlingsledare på Mark- och näringslivsenheten på kommunen.

Tjänstemännen anser att Göteborgs stad och Trafikverket inte är överens om vem som kommer betala "Stadens personalkostnader" på 300 miljoner kronor, "Ledningsomläggningar" på 1 miljard, "Tillfälliga markintrång, allmän plats" på 1,3 miljarder kronor och "Kommunala (inkl bolag) ersättningsanspråk i övrigt" på 2 miljarder.

Det är områden som Fastighetskontoret menar inte finns täckta i den befintliga budgeten – och frågan till politikerna är, vem betalar dem?

"Glädjekalkyl"

Sammanlagt menar tjänstemännen att 4,6 miljarder inte finns täckta i budgeten.

– Detta är alltså offentliga handlingar, ett mejl från Fastighetskontoret. Om vi inte för fram det här och tvingar Trafikverket att ta de här kostnaderna så tar vi det från välfärden, säger Wannholt om tjänstemännens yttrande.

Till detta ska även adderas 2,5 miljarder ytterligare utöver budgeten som krävs för fyrspårig räls, anser Wannholt. Detta gör att det sammanlagt är 7 miljarder som är över budget.

– Sedan tillkommer de privata kraven, det finns mängder med fastighetsägare och näringsidkare som påverkas av Västlänkens framfart och de har rätt till ersättning. Budgeten är en hemlighetsstämplad glädjekalkyl, de pengar som finns avsatta i Trafikverkets budget täcker inte de privata anspråken, säger Martin Wannholt.

Kommunstyrelsens ordförande Anneli Hulthén (S) vill inte kommentera uppgifterna och skriver i ett sms: "Jag är inte beredd att kommentera detta. Ni får vända er till fastighetsnämnden med frågan eller stadsledningskontoret".

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER