Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Bevisen mot de mordmisstänkta

Samtliga tre som satt anhållna har häktats misstänkta för mordet på Lisa, 17.
Foto: Anna Svanberg
Misstankegraden mot bröderna höjdes i och med häktningen.
"Besvärande omständigheter", säger Leif GW Persson om fallet.
Foto: Leif Gustafsson

Efter maratonförhandlingar i Skaraborgs tingsrätt häktades de tre misstänkta i Lisa Holm-fallet.

Två bröder, 31 och 35 år, häktades för delaktighet i mord och hustrun till en av bröderna för skyddande av brottsling. Kvinnan är skäligen misstänkt.

– Det betyder att jag innan nästa tisdag behöver presentera starkare bevisning, säger åklagare Lars-Göran Wennerholm.

Kriminologprofessor Leif GW Persson är tveksam till åklagarens bevis för samtliga inblandades skuld.

Fynden

Polisen hittar en mopedhandske i en lada vid kaféet på måndagen, dagen efter försvinnandet. Under tisdagen hittas ett mobiltelefonfodral vid en åker, cirka en kilometer söder om kaféet. När området söks igenom hittas även delar till en mobiltelefon och andra fynd. På onsdagskvällen görs fynd som polisen bekräftar "utan tvekan" tillhör Lisa Holm. Enligt Dagens Nyheter ska ett fynd gälla en ring. Ytterligare fynd görs på torsdagen. Två unga kvinnor gör vad som beskrivs som en skrämmande upptäckt. Skaraborgs läns allehanda skriver att ett nytt fynd gjorts i ladan där mopedhandsken hittades och att det är ett kassakvitto från en livsmedelsbutik i Skövde. På fredagen görs det avgörande fyndet av Missing people klockan 18.20.

Förhören

Polisen ska ha förhört minst 100 personer om försvinnandet. Enligt uppgift till Expressen förhördes de misstänkta och nu häktade männen flera gånger redan under veckan före fredagens gripande. Brödernas mamma berättar för Expressen att sönerna sagt att de även fått avge DNA-prov under veckan. När bröderna och den ena broderns hustru grips på fredagskvällen görs inledande förhör. På natten anhålls männen misstänkta för mord och kvinnan misstänkt för skyddande av brottsling. På lördagen tilldelas de advokater och har sedan förhörts varje dag.

Andra uppgifter

Åklagaren Lars-Göran Wennerholm förklarar att det även finns andra uppgifter att gå på.

Missing people berättar att de misstänkta betedde sig underligt i närheten av ett högintressant fynd. Det var då polisen bestämde sig för att slå till.

– Vår personal såg några personer som uppträdde konstigt i samband med fyndet, säger talespersonen för Missing people, Kenneth Söderlund.

Åklagaren Lars-Göran Wennerholm talar också om att man har skapat en "helhetsbild" som gör att misstankegraden höjdes till sannolika skäl.

Under tisdagsförmiddagen begärde åklagaren Lars-Göran Wennerholm de tre misstänkta häktade.

Misstankarna hade stärkts från skälig misstanke till sannolika skäl, och strax efter klockan 13 inleddes häktningsförhandlingarna i Skaraborgs tingsrätt.

Efter mycket utdragna förhandlingar stod det klart att alla de tre personerna häktas misstänkta för inblandning i mordet på Lisa Holm.

Det var bara på en punkt som tingsrätten valde att inte gå på vice chefsåklagare Lars-Göran Wennerholms linje: Kvinnan häktades som skäligen misstänkt i stället för den högre misstankegraden, sannolika skäl.

– Det påverkar utredningen på så sätt att vi nu har en vecka på oss att få fram ytterligare bevis för att hon ska ha gjort det som vi anser att hon har gjort, säger han. Det är ju ett svårt brott och det är bara några dagar vi haft på oss att utreda detta. Man får tolka det som man vill men jag är nöjd med att hon blev häktad.

Ändrade rubriceringen

Åklagaren hade yrkat på att männen skulle häktas som misstänkta för mord. När tingsrätten läste upp sitt beslut användes formuleringen delaktighet i mord.

– Som jag ser det så är det inte någon skillnad. Vi har ju två personer som är på sannolika skäl misstänkta för mord, och då är de delaktiga i mord. För mig är det samma. Det är mord, säger han.

Domare Björn Danielsson, vid Skaraborgs tingsrätt, medger på onsdagen för TT att formuleringen var en miss.

– Det var mitt sätt att uttrycka mig. Jag såg sedan att det föranledde vissa spekulationer. Det finns ju ingen sådan brottsrubricering, säger Danielsson, som var ensam häktningsdomare under förhandlingarna i går.

Långdragna förhandlingar

Häktningsförhandlingarna drog ut rejält på tiden. Först strax efter klockan 19 lämnades besked om att även den äldre brodern häktas.

– Vi hade först en telefontolk och det tog väldig tid. Sedan försökte domstolen få hit en tolk och då körde hon fel och det tog mycket längre tid än beräknat.

Alla nekar till brott

Alla de tre misstänkta förnekar brott. Inför förhandlingen fick Lars-Göran Wennerholm frågan om vad han hade att säga om bevisläget. Han nämner tre punkter:

– Det handlar om fynd som har gjorts, andra uppgifter och förhör.

Finns någon teknisk bevisning?

– Vi har mycket saker på analys men har inte fått några resultat som kan användas i utredningen ännu. Inte några bindande tekniska bevis, förklarade åklagaren. Kriminologiprofessor Leif GW Persson är tveksam till åklagarens bevis för de inblandades skuld.

– Det låter som en indiciekedja för mig, ett antal besvärande omständigheter. Jag kan tänka mig att det finns vittnen till exempel eller att de hittat hennes tillhörigheter i deras bostad, vad som helst, säger Leif GW Persson.

– Gärningsbeskrivningen är lite tunn. Som jag förstår kan man inte ens ange någon brottstidpunkt, säger han.

Obduktionen borde vara klar

Leif GW Persson menar att Lisa Holms kropp borde vara obducerad vid det här laget, och att tidpunkten för hennes död då borde kunna fastställas närmare än till "någon gång mellan den 7-12 juni" vilket står i häktningsbesluten för de misstänkta.