Hotade. Ryktet om sabotage av betalstationerna inför införandet av trängselskatten vid nyår har gjort att väktare ska ställas ut som skydd. Foto: Anders Ylander Foto: Anders Ylander
Hotade. Ryktet om sabotage av betalstationerna inför införandet av trängselskatten vid nyår har gjort att väktare ska ställas ut som skydd. Foto: Anders Ylander Foto: Anders Ylander

Betalstationer ska skyddas av väktare

Publicerad

Transportstyrelsen har hyrt in väktare för att skydda ­betalstationerna innan trängselskatten införs.

Orsaken är risken för sabotage, uppger Göteborgs-­Posten.

När hastighetsövervakningskamerorna infördes i Västsverige för en del år sedan blev åtskilliga av dem sönderslagna innan en enda bilist hunnit fastna på plåten­.

Väktare inkallade som skydd

Inför premiären på trängselskatten vid nyåret i Göteborg har ryktena om liknande sabotage florerat flitigt.

Därför ska väktare skydda betalstationerna dagarna innan trängselskatten införs, skriver GP.

Vill undvika skadegörelse

- Vi har en viss beredskap för att undvika skadegörelse, säger Emma Hermansson, transportstyrelsen, projektledare för införandet av trängselskatt i Göteborg.

Betalstationerna, 36 stycken till antalet och placerade på strategiska ställen runt hela Göteborg, aktiveras klockan 00.00 den 1 januari 2013.

Max 60 kronor

Samtliga svenskregistrerade fordon som passerar stationerna måndag till fredag mellan 06.00 och 18.29 får så småningom en räkning med posten. 8, 13 eller 18 kronor kostar varje passage. Det maximala beloppet per dag och fordon är 60 kronor.

Undantagna från skatten är utryckningsfordon, bussar (minst 14 ton), diplomatbilar, motorcyklar och militära fordon.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER