Besvikna åskådare blev snuvade på Jas-planen

Jas-granen swishade förbi centrala Göteborg två gånger.
Foto: ANDREAS ANDERSSON
Jas-planen kom från Skaraborgs flygflottilj F7.
Foto: ANDREAS ANDERSSON

Förväntansfulla personer runtom i Västsverige väntade med spänning på de Jas-plan som skulle göra sin årliga överflygning i julgransformation.

Men några städer blev snuvade på konfekten. Dåligt väder satte stopp.

– Vad jag förstår så har man avbrutit på grund av att det är för dåligt väder på den östra delen av rutten, säger informationsansvarig på Skaraborgs flygflottilj F7.

Under tisdagseftermiddagen väntade många sig att kunna beskåda Försvarsmaktens årliga överflygning av en rad västsvenska städer. Men invånare i bland annat Falköping och Borås blev snuvade på konfekten. Upprörda personer har kommenterat på Skaraborgs flygflottilj F7:s Facebooksida.

"Riktigt dåligt"

"Här stod vi i Borås och frös till ingen nytta", skriver en besviken person. 

"Blir faktiskt besviken. Det kan ju skriva om det blir ändrar, nu har jag stått i kylan i 30 min och väntat. Riktigt dåligt", skriver en annan.


LÄS OCKSÅ: Jas 39 Gripen skickar julhälsning till västsverige 


Enligt informationsansvarig på Skaraborgs flyggflottilj, har man tvingats att lägga om rutten på grund av för dålig väderlek.

Jas-planen passerade i 500 km/h över centrala Göteborg två gånger under tisdagseftermiddagen.
Foto: ANDREAS ANDERSSON

Försvarsmakten: "För dåligt väder"

– Det är svårt att säga exakt varför, eftersom att det är beslut som tas av piloterna i luften. Vad jag förstår så har man avbrutit på grund av det är för dåligt väder på den östra delen av rutten.

Omläggningen resulterade bland annat i att flygplanen passerade Göteborg en timme före utsatt tid, men de kom tillbaka senare på utsatt tid, strax före klockan 15.

Jas-planen flög i cirka 500 km/h på som lägst 400 meters höjd.

"Efter en timma och tjugo minuter, i tre dimensioner, med fem meter mellan flygplanen och i fem hundra kilometer i timmen, är piloterna ganska julmöra", skriver flygflottiljen på sin Facebooksida.