Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beslutet: Gratis mässlingsvaccin

Gratis mässlingsvaccin till vissa grupper i samhället är något som regionstyrelsen nu beslutat om.Foto: WIKIMEDIA COMMONS
Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.Foto: PER WISSING

På tisdagen har regionstyrelsen inom Västra Götalandsregionen haft sammanträde.

Där fattade de beslut om att införa kostnadsfritt mässlingsvaccin till grupper som ännu inte är vaccinerade.

– Det nuvarande mässlingsutbrottet är begränsat och tanken med erbjudandet är att förhindra att liknande utbrott sker igen, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Ann Söderström i ett pressmeddelande.

En dryg månad efter att mässlingen brutit ut i Göteborg har regionstyrelsen vid Västra Götalandsregionen haft ett sammanträde i Vänersborg.

En av frågorna på dagordningen: Ett tjänstemannaförslag som bland annat smittskyddsläkarna har varit med och tagit fram. Förslaget gällde kostnadsfria vaccinationer mot mässling, påssjuka och röda hund.

 

LÄS MER: Nya åtgärden för att stoppa mässlingssmittan

 

– Vi har varit med och utarbetat det tjänsteutlåtandet. Vi tycker att det är bra att de grupper eller personer som inte har ett skydd mot mässling ska ha det, säger smittskyddsläkaren Thomas Wahlberg.

Förslaget klubbades igenom

Och förslaget har klubbats igenom.

"De som kan få kostnadsfri MPR-vaccination är de som vistas varaktigt i Västra Götaland, är födda 1960, eller senare, och som av någon anledning inte har skydd mot mässling", skriver regionstyrelsen i ett pressmeddelande.

 

LÄS MER: Anställd kan ha smittats av mässling – arbetade på akuten

 

– Det är klart att det är bra. Det är också ett tillfälle att uppmärksamma det här hos de som inte är vaccinerade, säger Thomas Wahlberg.

Erbjudandet gäller också asylsökande vuxna och personer som vistas i Västra Götaland utan nödvändiga tillstånd.

Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör vid Västra Götalandsregionen.Foto: CATHARINA FYRBERG

Maxkostnad: 8,4 miljoner

Beräkningen är att upp till 40 000 doser av MPR-vacccin kan komma att ges, vilket enligt regionstyrelsen kommer kosta maximalt 8,4 miljoner kronor.

– Olika undersökningar uppskattar att det kan finnas uppemot 40 000 personer i Västra Götaland som inte har fullgott skydd. Vi hoppas naturligtvis att nå så många av dem som möjligt med detta erbjudande, säger Ann Söderström, hälso- och sjukvårdsdirektör i Västra Götalandsregionen.

Syftet med erbjudandet, som gäller en dos vaccin per person, är att långsiktigt öka immuniteten hos befolkningen för att förhindra nya utbrott av mässlingen.