Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beslutet: Inga fel vid död på asylboende

Det var inte några brister i verksamheten som resulterade i att Alexandra Mezher, 22, knivdödades på ett boende för ensamkommande flyktingbarn i Mölndal den 25 januari i år.

Det konstaterar Inspektionen för vård och omsorg (IVO) efter att ha granskat boendet.

"I vår tillsyn har IVO inte funnit några brister i den del som tillsynen avser och som hade kunnat förhindra det inträffade. Vi kan inte se hur man skulle ha kunnat skydda sig mot en sådan här tragisk händelse", säger Maria Björklund, enhetschef på IVO, i ett pressmeddelande.

Det var på morgonen den 25 januari somAlexandra Mezher blev knivhuggen till döds på det HVB-hem i Mölndal där hon arbetade. Den misstänkte gärningsmannen är en av de boende på hemmet. Ynglingen ska ha huggit henne i ryggen och i benet och står åtalad för mord.

Anmält sig själva

GT har tidigare skrivit om att det pågår en förundersökning för att ta reda på om någon av personerna som ansvarar för HVB-hemmet, HVB Living Nordic AB, ska ställas inför rätta för att ha vållat Alexandra Mezhers död

Och nu har bolaget anmält sig själv till Inspektionen för vård och omsorg, i en så kallad lex Sarah-anmälan.

Enligt anmälan har – eller ska – det vidtagits flera åtgärder för att förhindra att något liknande sker igen. HVB-hemmet kommer att öka bemanningen till en sovande och en vaken personal på nätterna under en månads period, därefter kommer det alltid att vara två sovande personal på plats.

Personalen ska dessutom alltid ha tillgång till ett överfallslarm. Verksamhetschefen skriver i anmälan att det också kommer att göras en mer omfattande riskbedömning av ungdomen i samband med inskrivningen.

Kan ha en allvarlig psykisk störning

Hur den misstänkte gärningsmannen ska ha fått tag i mordvapnet - kniven – är inte klargjort. I lex Sarah-anmälan står det att HVB-boendet genomför en översyn på hur farliga föremål förvaras.

Nyligen meddelade tingsrätten att den misstänkte förövaren, som efter dådet bedömdes vara en vuxen man, ska genomgå en stor rättspsykiatrisk undersökning.

Den mindre undersökning som har genomförts tidigare har visat att mannen kan ha en allvarlig psykisk störning.