Länsstyrelsen i Västra Götaland har beslutat om skyddsjakt på ett lodjur. OBS, bilden är taget i ett annat sammanhang. Foto: Larseric LindenLänsstyrelsen i Västra Götaland har beslutat om skyddsjakt på ett lodjur. OBS, bilden är taget i ett annat sammanhang. Foto: Larseric Linden
Länsstyrelsen i Västra Götaland har beslutat om skyddsjakt på ett lodjur. OBS, bilden är taget i ett annat sammanhang. Foto: Larseric Linden
Lodjuret har attackerat får vid tolv tillfällen. OBS, bilden är taget i ett annat sammanhang. Foto: Per WissingLodjuret har attackerat får vid tolv tillfällen. OBS, bilden är taget i ett annat sammanhang. Foto: Per Wissing
Lodjuret har attackerat får vid tolv tillfällen. OBS, bilden är taget i ett annat sammanhang.  Foto: Per Wissing

Beslutet: Fårdödande lodjur ska skjutas

Publicerad

Länsstyrelsen i Västra Götaland har beslutat om skyddsjakt på ett lodjur som attackerat får vid tolv tillfällen i ett område norr om Hyssna och Kinna i Marks och Borås kommuner.

– En sådan här skadegörande individ behöver man ta bort. Den orsakar mycket problem, säger Anita Bergstedt, tf chef för viltenheten på länsstyrelsen i Västra Götalands län.

Under torsdagen kom länsstyrelsen i Västra Götaland med sitt beslut om att bedriva skyddsjakt på ett lodjur i delar av Marks, Härryda, Bollebygds och Borås kommuner. Det efter att lodjuret i fråga vid tolv tillfällen attackerat får mellan 30 maj förra året och den 3 januari i år.

– Det är i ett ganska begränsat område där det varit ett antal angrepp i och med det så koncentrerade området är vi ganska säkra på att det är samma lodjur som tagit sig en vana att angripa får, säger Anita Bergstedt, tf chef för viltenheten på länsstyrelsen i Västa Götalands län.

"Den orsakar mycket problem"

En av anledningarna till att man beslutat om skyddsjakt på det stora kattdjuret är det inte dröjer lång tid innan fåren återigen släpps ut i hagarna. Får tillhör nämligen inte de djur som ett lodjur normalt jagar som är bland annat rådjur, harar och andra mindre gnagare.

– En sådan här skadegörande individ behöver man ta bort. Den orsakar mycket problem och gör dålig reklam för rovdjuren. Det kostar ganska mycket, säger Anita Bergstedt.

Skyddsjakten kommer starta så fort som möjligt från en bestämd plats där lodjuret attackerat när nästa angrepp sker.

– Ett av villkoren för jakten är att vara så säker som möjligt att det är det skadande djuret. Man tar upp spåret vid en fårhage där lodjuret varit framme och angripit får, säger Anita Bergstedt.

Har det här fått några reaktioner?

– Bara från reportrar, men det är väldigt nytt förstås. Lodjursbesluten brukar inte överklagas på samma sätt som vargbesluten.

Kartlägger antalet familjer

Rent allmänt när det handlar om lodjuren så är länsstyrelsen mitt i inventeringssäsongen, där man alltså kartlägger hur många djur som finns inom ett visst område - i det här fallet Västra Götalands län. Då kan länsstyrelsen behöva hjälp från allmänheten.

– Vi är tacksamma om allmänheten om de ser ett lodjur, spår eller ett rådjurskadaver som ser ut att vara åstadkommet från ett lodjur då kontaktar länsstyrelsen eller våra spårare, säger Anita Bergstedt.

Det länsstyrelsen kartlägger är antalet familjer, en hona med en eller flera ungar.

Följ GT på Facebook och Twitter för de senaste västsvenska nyheterna.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER