Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Beslutet: Kommunen portar elsparkcyklar

Mölndal stad tackar nej till företagens förfrågningar om att inrätta elsparkcyklar.
Foto: ALEX LJUNGDAHL
Emma Sjögren, projektledare för hållbart resande i Mölndals stad.
Foto: Privat

Elsparkcyklar blir en allt vanligare syn i våra stadsmiljöer, men fordonet har efter flera uppmärksammade olycksfall mötts av kritik.

Nu väljer Mölndal stad att avvisa elsparkcykelföretagens invit om att etablera sig i staden, efter ett beslut fattat av tekniska nämnden under måndagen.

– Just nu sköts det inte på ett sätt som kommunerna önskar, säger Emma Sjögren på tekniska förvaltningen.

Tekniska förvaltningen i Mölndal kom i sin utredning fram till att i nuläget bör kommunen tacka nej till elsparkcykelföretagens förfrågningar om att få bedriva sin verksamhet i staden.

Tekniska nämnden valde under måndagen att följa förvaltningens förslag och röstade enhälligt nej till elsparkcyklar i Mölndal tills frågan tas upp igen nästa år. 

Shahla Alamshahi (S), som är vice ordförande i nämnden var en av dem som röstade emot elsparkcyklarna.

– Jag har jobbat med trafiksäkerhet länge och kan se att det behövs tydligare regler för att använda elsparkcyklar. Jag hoppas att det kommer nya regler för det, men tills dess tycker jag att vi ska avvakta, säger hon.

”Nackdelarna är övervägande”

Emma Sjögren, projektledare för hållbart resande i Mölndal stad, har varit med och tagit fram utredningen som nämnden grundar sitt beslut på.

Även hon menar att det behövs ytterligare erfarenheter och eventuella lagändringar innan kommunen bör tillåta elsparkcyklar. 

Risk för olyckor och andra kommuners svårigheter att hantera sparkcyklarna är två faktorer som gör att tekniska förvaltningen föreslår att Mölndal stad nekar tillträde till företagen, säger hon.

– Vi har tittat på både fördelar och nackdelar och så som det är nu anser vi att nackdelarna är övervägande. Vi är inte negativt inställda till fordonet som sådant, utan vi vill ju att fler ska färdas hållbart. Men just nu sköts det inte på ett sätt som kommunerna önskar.

Lyfts igen till våren

Förslaget är dock inte hugget i sten, utan tekniska förvaltningen vill se att frågan lyfts igen inom en snar framtid, berättar Emma Sjögren.

– Det är inte ett förslag som är ett nej för alltid, utan det är bara att vi säger nej just nu och avvaktar. Vi har föreslagit att ta upp frågan för ny diskussion redan till våren, med tanke på att det händer så mycket inom branschen.


SE MER: