Nerijus Bilevicius greps och dömdes i både tingsrätt och hovrätt för mordet på Lisa Holm i Skaraborg. Foto: ALEX LJUNGDAHLNerijus Bilevicius greps och dömdes i både tingsrätt och hovrätt för mordet på Lisa Holm i Skaraborg. Foto: ALEX LJUNGDAHL
Nerijus Bilevicius greps och dömdes i både tingsrätt och hovrätt för mordet på Lisa Holm i Skaraborg.  Foto: ALEX LJUNGDAHL
Lisa Holm blev 17 år gammal. Foto: POLISENLisa Holm blev 17 år gammal. Foto: POLISEN
Lisa Holm blev 17 år gammal. Foto: POLISEN

Beslut: Lisa Holms mördare flyttas

Publicerad

Lisa Holms mördare Nerijus Bilevicius kommer flyttas från Sverige till ett fängelse i Litauen. Det framgår av ett beslut från Kriminalvården som GT tagit del av.

Enligt myndigheten kommer förflyttningen av Bilevicius att underlätta hans "sociala återpassning".

Det var redan i september i fjol som GT kunde berätta att Lisa Holms mördare Nerijus Bilevicius inte ville avtjäna sitt livstidsstraff i Sverige utan förflyttas till hemlandet Litauen.

Och nu har alltså den önskade förflyttningen verkställts, vilket framgår av ett beslut från Kriminalvården.

"Kriminalvården finner vid en helhetsbedömning av samtliga faktorer att hans (Bilevicius, reds. anm) sociala återpassning underlättas av att verkställigheten fortsättningsvis sker i Litauen." skriver Kriminalvården i beslutet.

Bilevicius, som är medborgare i Litauen, har samtyckt till detta, enligt beslutet. Hovrättsdomen i fallet kommer skickas till Litauen, som själva formellt måste godkänna förflyttningen.

Tore Brandtler som är målsägandebiträde till Lisa Holms familj säger så här till Aftonbladet apropå beslutet:

– Jag kan inte tänka mig att familjen har något att erinra, snarare tvärtom.

Förflyttning verkställs

En anmälan om överflyttning av verkställigheten, det vill säga det utdömda fängelsestraffet, skrevs den 30 juni i fjol. Den registrerades hos Kriminalvården den 4 juli. Som skäl för överflyttning, angav Nerijus Bilevicius språkförbistring och det långa avståndet till hustrun och  föräldrarna i hemlandet Litauen."Min fru och mina föräldrar får en möjlighet att besöka mig då de saknar en möjlighet att komma hit", skrev han i sin ansökan.

Nerijus Bilevicius sitter just nu inlåst i Norrtäljeanstaltens ökända sexbunker paviljong A – en avdelning där de dömda hålls helt avskilda från andra  interner. På avdelningen har bland andra dubbelmördaren Anders Eklund och Hagamannen Niklas Lindgren tidigare suttit.

 

LÄS MER: Nerijus Bilevicius vill förflyttas till Litauen 

 

Skövdeflickan Lisa Holm, 17, försvann i Blomberg på kvällen den 7 juni 2015. 

Hon hittades död fem dagar senare efter en massiv sökinsats i närområdet. Kroppen hittades i en byggbarack  bara några minuters väg från platsen där hon försvann. Samtidigt  hämtades en byggarbetare, den 36-årige gästarbetaren Nerijus Bilevicius – som jobbade på Blombergs säteri – in till förhör.

Livstids fängelse

36-åringen arbetade bland annat i ladan mitt emot Café på Klostret, där Lisa Holm jobbade extra och där hennes mopedhandske hittades efter försvinnandet. Nerijus Bilevicius dömdes till livstids fängelse av Skaraborgs tingsrätt runt fem månader efter gripandet. Domen fastställdes sedan av hovrätten i februari 2016.

GT har varit i kontakt med kriminalvårdens presstjänst som säger att man inte uttalar sig om enskilda klienter.

GT söker Björn Hurtig, Bilevicius advokat, för en kommentar. Han har tidigare sagt att han fått information om att Bilevicius ville bli förflyttad.

– Jag har hört det här via andra, sa han då.

Relaterade ämnen
Erik Göthlin
Erik Göthlin

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i GT:s app. Ladda ner gratis här: Iphone eller Android.

Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER