Beslut: Gekås-miljardärens slottsbygge stoppas – igen

Ritning på Thomas Karlssons tänkta bygge i Falkenbergs kommun.
Foto: 105525079

Gekås ägare Thomas Karlsson, 54, vill bygga en engelskinspirerad slottsliknande villa i Falkenbergs kommun.

Men nu har ett beslut i Högsta domstolen satt käppar i hjulet för Karlssons planer.

– Det är helt otroligt att vår lilla förening fått igenom en sån här viktig och prejudicerande dom, säger Inger Wennerlund vid Varbergs naturskyddsförening, som låg bakom överklagan av bygget.

Miljardären Thomas Karlsson, ägare till Gekås i Ullared, ansökte om att få bygga en stor slottsliknande fastighet i sten i Svartrå i Falkenbergs kommun 2017. Byggnadsnämnden sa ja, men naturskyddsföreningen i Varberg överklagade beslutet.

De hänvisade till naturintressen.

Nu har ärendet under ett flertal år gått igenom hela det svenska rättsmaskineriet och under onsdagen kom alltså beslutet från Högsta domstolen.

”Relaterat till miljön”

Där skriver man bland annat: ”I ett fall där ett bygglovsbeslut, bl.a. beroende på närheten till två naturreservat, varit tydligt relaterat till miljön och naturskyddet har en naturskyddsförening haft rätt att överklaga beslutet.”

HD fastställer därmed Mark- och miljööverdomstolens tidigare beslut. Högsta domstolen framhåller att bygglovsbeslutet ”i det aktuella fallet tydligt relaterar till miljön och naturskyddet”. 

Var det ett svårt beslut?

– Alla våra ärenden är ju prejudicerande och ganska knixiga rent juridiskt, säger Petter Asp, justitieråd på Högsta Domstolen.

I Högsta domstolens beslut fastslås också att en kommunal nämnd inte har haft rätt att överklaga Mark- och miljööverdomstolens beslut om att ge miljöorganisationen klagorätt.

Jacuzzi och orangeri

Inger Wennerlund, tidigare ordförande och fortfarande engagerad i Varbergs naturskyddsförening, kommenterar beslutet så här:

– Det är helt otroligt att vår lilla förening fått igenom en sån här viktig och prejudicerande dom som ett antal stora jurister på HD står bakom. Det innebär att byggnadsnämnder framöver måste vara mer noggranna i sina bygglovsbeslut vilket kommer att vara bra för vår natur och miljö.  

Gekås i Ullared ägs av Thomas Karlsson.
Foto: ROBIN ARON / GT EXPRESSEN

Thomas Karlsson, som sedan förra året är ensam ägare av Gekås, har ansökt om att få bygga ett hus på runt 1 000 kvadratmeter boyta. Enligt ritningarna kommer det även finnas swimmingpool, jacuzzi, bastu, ett orangeri och ett gästhus på fastigheten som skulle byggas efter inspiration från engelska slott.

Beslutet i HD innebär inte att Karlssons bygge stoppas slutgiltigt. I stället blir det så att bygglovet kommer att prövas på nytt, nu av länsstyrelsen i Halland, och i förlängningen kanske också av Mark- och Miljödomstolen om någon part överklagar.

Men Karlsson har tidigare uttryckt att han tycker den mångåriga processen redan varit jobbig så det är inte säkert att han kommer att driva frågan vidare ytterligare.

Thomas Karlsson låter under onsdagen hälsa att han inte vill kommentera beslutet i Högsta Domstolen.LÄS MER:

Gekås-ägarnas dolda lyxliv