Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beskedet: P-bolagets vd arbetsbefrias året ut

Gt har tidigare kunnat avslöja att Parkeringsbolagets vd Maria Stenströms favoritcoach Maria Nemeth har anlitats för miljonbelopp.
Maria Stenström.Foto: Pressbild Parkeringsbolaget Göteborg / Parkeringsbolaget Göteborg
Parkeringsbolaget är Göteborgs stads P-bolag.

Efter två veckor kantade med avslöjanden i GT om kommunala Parkeringsbolaget i Göteborg förlängs nu arbetsbefrielsen av vd Maria Stenström och en annan hög chef i bolaget. 

De två arbetsbefrias nu, som längst, året ut.

– Vi ser fortfarande mycket allvarligt på anklagelserna, säger styrelseordföranden Margareta Broang, M.

Kommunen behöver mer tid för att utreda alla anklagelser om bland annat jäv vid inköp av konsulttjänster för mångmiljonbelopp.

Det har nu snart gått två veckor sedan en enig styrelse i det kommunala Parkeringsbolaget i Göteborg arbetsbefriade bolagets vd och en hög chef som arbetat nära vd.

Härvan inleddes med en anonym så kallad whistlebloweranmälan med anklagelser om bland annat jäv i samband med anlitandet av tre namngivna konsulter.

GT har under de senaste veckorna kunnat avslöja bland annat hur en av konsulterna, en amerikansk internationellt känd coach, anlitats för mångmiljonbelopp och flugits in till Göteborg. En annan storkonsult tillbringade en fjällsemester med vd i Trysil i maj för att i augusti besöka en seglingstävling i Lysekil. 

Nu kommer nästa besked i härvan. Under tisdagseftermiddagen beslutade styrelsen enhälligt att arbetsbefrielsen av vd Maria Stenström och den höge chefen ska fortsätta. 

– Vi väntar på att utredningen blir klar, vi kan inte göra mycket annat. Vi satte tiden till året ut, men hoppas att det kan gå snabbare än så, säger styrelseordföranden Margareta Broang, M.

Skulle du säga att misstankarna som förts fram i anklagelserna har stärkts eller försvagats under de senaste veckorna?

– Vi ser fortfarande väldigt allvarligt på det och vi var extremt eniga i styrelsen.

Maria Stenström: ”Ingenting konstigt”

Maria Stenström själv har sagt att hon inte gjort någonting fel.

– Min bedömning är att detta inte är konstigt gjort eller någonting, sa Maria Stenström i samband med beslutet om arbetsbefrielse och beskedet att hon utreddes av stadens whistleblowerfunktion.

– När man har jobbat länge är det självklart att man blir bekant, men det är en jäkla skillnad om man umgås privat. Det gör jag inte, sa Stenström och lade till:

– Det är inte så att jag och någon av konsulterna har privata sammankomster. 

Men bara några dagar senare kunde GT avslöja hur vd Maria Stenström och flera anställda åkt på fjällsemester i norska Trysil utanför arbetet tillsammans med en av bolagets mest anlitade konsulter. Hon hade också, i samma veva som ett nytt miljonavtal undertecknades med konsult, umgåtts med honom i samband med match race-tävlingar i segling på västkusten.

Flygresor och första klass-biljetter

GT kunde också avslöja hur den andra arbetsbefriade höge chefen umgåtts privat med samma konsult vid dennes sommarställe på västkusten. Men fotografier från det privata mötet ”försvann” snart från sociala medier.

I förra veckan fortsatte härvan:

• GT kunde avslöja hur Maria Stenström anlitat sin favoritcoach Maria Nemeth med högst förmånliga villkor. Hon har flugits in till Göteborg på Parkeringsbolagets bekostnad, fått hotell och första klass-biljetter på tåget för kommunens pengar - trots att kommunens regler och avtal både säger nej till kortare flygresor och att konsulters omkostnader tas av kommunen. Ett misstag, enligt Maria Stenström, som uppgett att kostnaderna skulle fakturerats i efterhand.

Här vägrar Maria Nemeth, kommunala P-bolagets miljonavlönade konsult, svara på frågor.

• GT kunde avslöja att den internationellt anlitade amerikanska konsulten med Kalifornien som bas, enligt fakturorna, ska ha arbetat 1079 arbetstimmar åt Parkeringsbolaget. Det skulle innebära att hon under mindre än ett och ett halvt år skulle ha ägnat sex och en halv månads heltidsarbete åt det lilla kommunala Parkeringsbolaget i Göteborg. Trots att hon bara vid fyra tillfällen, under samma period, befunnit sig i Sverige. Maria Nemeth själv sa sig ingenting känna till om överenskommelsen med Parkeringsbolaget.

I förra veckan inledde den externa revisionsbyrån KPMG sitt arbete med att granska de påståenden som förts fram i whistlebloweranmälan. Den utredningen beräknas ta runt 200 timmar i anspråk och inbegriper bland annat genomgång av fakturor, mejlkonversationer och datorer som Maria Stenström och den höge chefen använt. 

Maria Stenström säger att hon accepterar och har förståelse för styrelsens beslut om förlängd arbetsbefrielse, då utredningen inte är klar.

– Jag accepterar och förstår att det är lämpligt att ha det så här när utredningen pågår. Det är bra att utredningen blir gjord så vi får klarhet i om det gjorts fel eller inte fel eller något varit olämpligt, säger Maria Stenström.

Hon menar att utredningen nu får ha sin gång.

Skandaler även tidigare

Det är inte första gången som det stormar runt Parkeringsbolaget och Maria Stenström. En granskning av dåvarande SVT Västnytt visade bland annat att bolagets vd Maria Stenström kringgått kommunens ramavtal och anlitat ett konsultbolag som hon haft privata band till sedan 17 år tillbaka.

Hon hade bland annat köpt konsulttjänster för 2,5 miljoner i form av bollplank och telefonjour för ledningsgruppen. Detta i en verksamhet med då 38 anställda.

Och Konkurrensverket konstaterade att bolaget brutit mot lagen. 

 

Kommunal vd i Göteborg arbetsbefrias - anklagas för jäv

Kommunala vd:n gav vännen miljonavtal - efter fjällsemestern

Spåren sopas igen i P-bolagshärvan

Amerikansk konsult flögs in - Parkeringsbolaget fick notan

Hon var i Sverige fyra gånger - fick betalt för 1079 timmar 

Detta har hänt i P-bolagshärvan

Detta har hänt i P-bolagshärvan

9 oktober: En enig styrelse i Parkeringsbolaget arbetsbefriar vd:n Maria Stenström och en hög chef inom bolaget. Detta efter att en anmälan gjorts till stadens whistleblowerfunktion som bedöms mycket allvarliga och handlar bland annat om nära relationer till tre namngivna konsulter. Maria Stenström nekar till alla anklagelser.

10 oktober: GT kan avslöja att Maria Stenström inte talade sanning då hon uppgav att hon inte varit delaktig då en av de mest anlitade konsulterna fått uppdrag. Tvärtom hade hon både beställt hans tjänster och skrivit under avtalen. Samtidigt kunde GT avslöja att Maria Stenström både varit på skidsemester tillsammans med konsulten och umgåtts privat i samband med seglingstävlingar i Lysekil i augusti.

11 oktober: GT kan avslöja hur de inblandade i härvan börjar sopa undan spåren på sociala medier. Bilder och inlägg som visade hur chefen och den mest anlitade konsulten umgåtts privat på Västkusten ”försvann”.

16 oktober: GT kan avslöja att Maria Stenström anlitat sin favoritcoach Maria Nemeth från USA med högst förmånliga villkor. Hon har flugits in till Göteborg på Parkeringsbolagets bekostnad, fått hotell och första klass-biljetter på tåget för kommunens pengar - trots att kommunens regler och avtal både säger nej till kortare flygresor och att konsulters omkostnader tas av kommunen. Ett misstag, enligt Maria Stenström, som uppgett att kostnaderna skulle fakturerats i efterhand.

20 oktober: GT kan avslöja att den amerikanska konsulten, med Kalifornien som bas, fakturerat Parkeringsbolaget för 1079 arbetstimmar. Det skulle innebära att hon under mindre än ett och ett halvt år skulle ha ägnat sex och en halv månads heltidsarbete åt det lilla kommunala Parkeringsbolaget i Göteborg. Trots att hon bara vid fyra tillfällen, under samma period, befunnit sig i Sverige. Maria Nemeth själv sa sig ingenting känna till om överenskommelsen med Parkeringsbolaget. Maria Stenström uppger att hon inte kan avgöra rimligheten i timmarna.