Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beskedet: Norge öppnar gränsen för gränspendlarna

Gitte Löf, som stått utan inkomst sedan gränsen stängde, berättar om situationen.
Sedan den 28 januari har Norge stängt sin gräns för de tusentals gränspendlare. Men från och med måndag öppnar landet sin gräns igen.
Foto: Helena Larsson/TT / TT NYHETSBYRÅN

I dag lämnade den norska regeringen ett glädjebesked för gränspendlarna:

På måndag öppnar Norge gränsen igen för de som dagpendlar in i landet, det rapporterar SR Ekot.

GT har tidigare rapproterat om hur tusentals gränspendlare har påverkats av att Norge den 28 januari valde att stänga sina gränser för gränspendlare. 

Beslutet innebar att gränspendlarna inte längre tilläts komma till jobbet på andra sidan gränsen om deras yrke inte har en samhällsbärande funktion. Till följd har tusentals svenskar stått utan lön, trots att de haft kvar sina jobb.

”De har kvar sina anställningar men saknar inkomst. Det absolut snabbaste sättet att lösa denna situation är att få en fungerande lösning så att gränspendlarna kan ta sig till sitt arbete. Vi söker dialog med norska regeringen för att höra hur de arbetar med att lösa ut den här frågan”, skrev Anna Hallberg (S), minister för nordiska frågor till GT för en vecka sedan.

Stefan Löfven: Måste lösas

Men under fredagen lämnade den norska regeringen ett glädjebesked för gränspendlarna. Från och med måndag tillåts de som dagpendlar att resa in till andra sidan gränsen igen.

Beskedet kommer efter att statsminister Stefan Löfven haft ett telefonsamtal med den norska statsministern Erna Solberg om situationen för gränspendlarna.

”Vi är överens om att situationen för de svenska gränspendlarna är svår och att den måste lösas”, säger Stefan Löften i en skriftlig kommentar till TT.

Vidare säger Stefan Löfven till TT att samtalet var ”konstruktivt”.

Strömstad har drabbats hårt

Strömstad är den stad som har drabbats hårdast i takt med att Norge har tillämpat allt strängare regler vid gränserna.

På mindre än ett år har arbetslösheten gått upp med 700 procent i Strömstad, och näringslivet går på knäna.

Se mer:

Norges besked om stängda gränser.