Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beslutet: Lysekil säger ja till utbyggnaden av Preemraff

Nu ligger beslutet i regeringens händer.
Preem får ett ja från Lysekils kommun för att bygga ut raffinaderiet.Foto: BJÖRN LARSSON ROSVALL / TT NYHETSBYRÅN

Kommunfullmäktige i Lysekil är överens:

De säger ja till en utbyggnad av Preemraff – och nu ligger beslutet i regeringens händer.

27 röstade för utbyggnaden och tre var emot.

Diskussionen om nya utbyggnaden av Preemraff i Lysekil har varit långdragen.

Mark- och miljööverdomstolen har gett grönt ljus för att bygga ut Preemraffen, och Lysekil kommun har vetorätt i frågan.

Men under dagens kommunfullmäktige i Lysekil beslutade man att tillåta utbyggnaden av Preemraff där 27 personer röstade för och tre personer var emot.

– Jag har tidigare, för kommunens räkning, ställt mig positiv till att regeringen gör den här prövningen. Men för att regeringen ska vara fri att göra den här prövningen måste kommunen tillstyrka utbyggnaden, sa kommunalrådet Jan-Olof Johansson (S) under mötet, enligt Bohusläningen.

Beslutet i regeringens händer

Nu ligger beslutet i regeringens händer.

Beslutet kommer också efter flera dagar av protester i Lysekil där bland annat Greenpeace blockerade inloppet till raffen. Dessutom anhölls sex aktivister efter att de klättrat upp och kedjat fast sig i kranar i råoljehamnen inne på Preemraff, men de har nu släppts.

– Det är orimligt att investera i fossil infrastruktur med så kraftigt utökade utsläpp av koldioxid, med en miljon ton per år. Det skulle kraftigt försvåra kommunens, regionens och Sveriges möjligheter att nå sina klimatmål, sa Maria Granberg (MP) under mötet enligt Bohusläningen.

GT har sökt kommunalrådet Jan-Olof Johansson (S) för en kommentar, samt Maria Granberg (MP), ledamot i kommunfullmäktige som röstade nej, och Klas-Göran Henriksson, ordförande i kommunfullmäktige. 

 

Under presskonferensen fick språkröret frågan om Preems utbyggnad i Lysekil.