Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beskedet: Linbanan inte lönsam för Göteborg

Tre nyheter att hålla koll på i dag.
Foto: THOMAS HARRYSSON / VÄSTTRAFIK

De som drömmer om en linbana i Göteborg får vänta lite till.

En ny samhällsekonomisk rapport från Sweco slår fast att att bygget inte skulle vara samhällsekonomiskt lönsamt, rapporterar SVT Nyheter Väst.

År 2015 planerade man hur man skulle fira Göteborgs 400-årsdag 2021. Idén blev en linbana med fyra stationer mellan Järntorget och Wieselgrensplatsen. Då hade göteborgarna bekvämt kunna åka mellan de olika stadsdelarna.

Men flera gånger har idén stött på patrull. Först skulle bygget kosta 1,1 miljarder kronor men i våras kom det ett nytt bud: 4 miljarder kronor.

Därför ansåg kritikerna till linbanan att idén borde skrotas. Även utredningen har kostat pengar, fram till i oktober i år har utredningen kostat totalt 138 miljoner kronor.

Västtrafik drog sig ur projektet i april men i maj meddelade Västra Götalandsregionen att de ska fortsätta utreda frågan.

Ny rapport visar att det inte är försvarbart

Men en ny samhällsekonomisk rapport från teknikkonsultföretaget Sweco visar att det inte är försvarbart att bygga en linbana. I rapporten som SVT tagit del av står det bland annat att de positiva nyttoeffekterna inte är tillräckligt stora i relation till investeringskostnaderna.

Den största fördelen är att linbanan skulle spara tid för kollektivresenärer och den skulle leda till minskad trängsel på bussar och spårvagnar. Men det negativa är bland annat kostnader för drift och underhåll.

Trots den nya rapporten ändrar inte trafiknämnden sin åsikt.

– Vi vill se hur linbanan kan se ut om man halverar kostnaden för den, samt väga in vilka andra alternativ som finns. För kollektivtrafiken gällande den här sträckan behöver en lösning. säger Toni Orsulic, (M) ordförande i trafiknämnden till SVT.