Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Beskedet: Kommunen får sparka ut Hells Angels

Per-Samuel Nisser (M), kommunstyrelsens ordförande i Karlstad.
Striden gäller gården i Hertsöga utanför Karlstad.
Foto: LARS HEDELIN / SCANPIX
Hells Angels kommer inte att lämna Karlstad, enligt advokaten Ismo Salmi.
Foto: /TT

Den infekterade striden har pågått i snart fyra år och den har stått skattebetalarna dyrt.

Nu ger hovrätten Karlstad kommun rätt – man får tvinga bort Hells Angels från deras gård strax utanför staden.

– Men det är nya lokaler på gång och hyresvärdarna står i kö för att få hyra ut till Hells Angels, säger mc-klubbens advokat Ismo Salmi.

I ena ringhörnan: Karlstad kommun.

I den andra: Solstaden motorsport, det vill säga Hells Angels.

Tvisten mellan parterna har pågått sedan år 2013 och diskussionerna har varit heta. Allt handlar om en gård i Härtsöga, strax utanför Karlstad. HA har länge varit hyresgäster i fastigheten, som kommunen köpte på exekutiv aktion för drygt tre miljoner kronor i maj för fyra år sedan.

Sedan dess har man försökt få Hells Angels att lämna lokalerna genom olika rättsprocesser.

Var uppe i HD

Den första gick hela vägen upp till Högsta domstolen – där vann Hells Angels. Den andra har under vintern tagits upp i hovrätten för västra Sverige, som på onsdagsförmiddagen förkunnat sin dom. Hovrätten går på Karlstad kommuns linje.


LÄS MER: Hells Angels måste lämna sin gård


Enligt det hyresavtal som finns är det hyresgästens ansvar att hålla fastigheten försäkrad, men en sådan försäkring finns inte och nu får kommunen sparka ut Hells Angels från gården i Hertsöga.

– Kommunen har också försökt försäkra fastigheten och har inte heller lyckats. Det går inte att försäkra den här fastigheten och det är enbart på grund av kommunens eget agerande, att de tillsammans med polisen påstått att HA är en kriminell organisation. Det finns det inte minsta bevis för, säger Ismo Salmi, Hells Angels advokat.

Får sparka ut HA

Enligt Ismo Salmi betyder domen inte att mc-klubben lämnar staden. Tvärtom.

– Hells Angels kommer inte att försvinna från Karlstad. Det är nya lokaler på gång och hyresvärdarna står i kö för att få hyra ut till Hells Angels. HA som hyresgäster är eftertraktade eftersom de alltid punktligt betalar sin hyra, sköter om lokalerna väl och över huvud taget är idealiska hyresgäster, säger Ismo Salmi.

Så striden mellan Karlstad kommun och Hells Angels är inte över än?

– Haha, nej då. Inte för tillfället. Möjligen förlorade de här slaget, men jag tror nog att HA kommer att vinna i längden. De har funnits i Sverige sedan början på 90-talet och finns här fortfarande.

Kommunen: "Vad är alternativet?"

Solstaden motorsport ska även ersätta Karlstad kommun med drygt 150 000 kronor i rättegångskostnader, enligt domen. Kommunstyrelsens ordförande i Karlstad, Per-Samuel Nisser (M), tog emot beskedet från hovrätten med glädje.

– Från Karlstads sida har vi varit tydliga med att demokratin och de goda krafterna måste jobba mot organiserad brottslighet eller de personer och grupper som jobbar mot att demokratin och samhället ska fungera. Ur den aspekten är det en demokratifråga och därför känns det väldigt bra, säger Per-Samuel Nisser.

Hur ser du på Ismo Salmis uttalande om att Hells Angels inte kommer att försvinna från Karlstad?

– Det har vi sagt och den linjen kommer vi att ha inte bara i Karlstad, utan i hela Värmland: Oavsett var olika grupperingar etablerar sig ska vi hjälpas åt för att motverka det. Ska de här eller andra grupperingar hitta nya ställen så måste vi stå emot det så gott vi kan. I det här fallet är det HA, men det finns också annan organiserad brottslighet som vi måste hjälpas åt att stå emot.

Enligt Ismo Salmo kan HA komma att överklaga domen. Sedan tidigare har det rapporterats om att striden kostat Karlstads skattebetalare miljontals kronor.

– Jag tror inte att det handlar om miljontals kronor, men det är naturligtvis en hel del pengar. Mitt svar till det är: Vad är alternativet om inte den offentliga demokratin står upp. Alternativet att vi ger upp finns inte.

Hells Angels advokat Ismo Salmi.
Foto: undefined