Lotta Engberg blev glad över undersökningen som säger att Göteborg är en av världens smartaste städer. ”Äntligen är det bekräftat”, säger hon och skrattar. Foto: TS/STELLA PICTURESLotta Engberg blev glad över undersökningen som säger att Göteborg är en av världens smartaste städer. ”Äntligen är det bekräftat”, säger hon och skrattar. Foto: TS/STELLA PICTURES
Lotta Engberg blev glad över undersökningen som säger att Göteborg är en av världens smartaste städer. ”Äntligen är det bekräftat”, säger hon och skrattar. Foto: TS/STELLA PICTURES
Göteborg har tidigare bland annat utsetts till världens mest sociala stad. Foto: ANDERS YLANDER/GTGöteborg har tidigare bland annat utsetts till världens mest sociala stad. Foto: ANDERS YLANDER/GT
Göteborg har tidigare bland annat utsetts till världens mest sociala stad. Foto: ANDERS YLANDER/GT
Göteborg är utsedd till världens nionde smartaste stad. Foto: AXEL ÖBERGGöteborg är utsedd till världens nionde smartaste stad. Foto: AXEL ÖBERG
Göteborg är utsedd till världens nionde smartaste stad. Foto: AXEL ÖBERG
Göteborg kommer före städer som New York, London, och Hongkong. Foto: LENNART REHNMAN/GTGöteborg kommer före städer som New York, London, och Hongkong. Foto: LENNART REHNMAN/GT
Göteborg kommer före städer som New York, London, och Hongkong. Foto: LENNART REHNMAN/GT

Beskedet: Göteborg – en smart stad

Publicerad

Då står det, enligt en ny rapport, klart:

Göteborg är en av världens smartaste städer.

– Äntligen är det bekräftat, säger den folkkära Göteborgsprofilen Lotta Engberg och skrattar.

Det är inte första gången undersökningar klargör Göteborgs förträfflighet. Tidigare har staden bland annat utsetts till världens mest sociala – och prisats som Sveriges bästa.

 

LÄS MER: Ny undersökning visar: Göteborg är bäst – igen

 

Nu är det dags för en ny framgång.

År 2018 är Göteborg en av världens absolut smartaste städer, enligt en färsk undersökning från The Future Today Institute om framväxande teknologitrender som väntas påverka samhället det kommande året.

Göteborg är en av städerna som listas som de smartaste i världen – tillsammans med bland annat Abu Dhabi, Dubai och Stockholm.

Lisebergskaninen är en annan av Göteborgs profiler.Foto: ANDERS YLANDER

Flera saker mäts:

Tillgång till 4G- och 5G-uppkoppling

Smarta lösningar för trafiken

Möjligheter till grön energi

Skydd av miljön

Framstående experter inom teknologi

Långsiktighetstänk i såväl stads- som budgetplanering, samt

Proaktivt arbete för utveckling av cyberskyddet

”Detta kan vi vara stolta över”

Göteborg är en av totalt 29 städer som omnämns.

– Äntligen är det bekräftat, säger Lotta Engberg, Göteborgsprofilen som till sommaren gör ”Lotta på Liseberg” för femtonde året i rad.

Hon skrattar.

 

LÄS MER: Lotta Engbergs besked om kärleken: ”Jag trivs”

 

Vad tycker du gör Göteborg till en smart stad?

– Framför allt är det göteborgarna som är smarta. Det är ju göteborgare som styr Göteborg, säger Lotta Engberg.

Lotta Engberg är inte överraskad över beskedet att Göteborg är en smart stad.Foto: ANNA SVANBERG

Lotta: Göteborgare är vänliga

Hon nämner också människors snällhet som utmärkande för Göteborg.

– Det finns en vänlighet i Göteborg, som är det starkaste som finns. Med vänlighet kommer man så mycket längre, säger Lotta Engberg.

 

Rättelse: I en tidigare version av artikeln stod det att Göteborg placerade sig över Stockholm på listan. Detta var en felaktig uppgift. Städerna på topplistan presenterades utan inbördes ordning.

Relaterade ämnen
Christian Börjesson
Christian Börjesson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till GTs startsida

Mest läst i dag

VÄSTSVENSKAR PÅ TWITTER