Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Oscar, 15, nekades pengarna tillbaka – trots sjukdomen

15-årige Oscar Matsson Magnusson drabbades av en hjärntumör och opererades 4 oktober. Snart väntar en ny operation.Foto: PRIVAT / PRIVAT
Dreamhack i Jönköping är världens största datorfestival där tusentals gamers samlas.Foto: ANNA HÅLLAMS

För två månader sedan opererades 15-årige Oscar Matsson Magnusson akut. En hjärntumör avlägsnades, men Oscar är långt ifrån återställd och ska opereras på nytt i nästa vecka.

Därmed missar han världens störta LAN-party Dreamhack. Men när Oscar hörde av sig för att få tillbaka anmälningsavgiften så svarade arrangören att man inte betalar tillbaka den.

– Jag tycker det är väldigt lågt av dem, säger Oscar.

Oscar hade känt sig dålig ett tag och uppsökte sin vårdcentral som trodde att det handlade om förkylning. Men i höstas blev läget allvarligt.

Han hade utbildning i köket på Ester Mosessons gymnasium där han går första terminen på restauranglinjen.

– Jag letade efter en stekpanna när jag plötsligt blev väldigt yr och tappade balansen. Jag pratade mer läraren och gick till skåprummet för att hämta min mobil. Då rasade jag ihop.

Kröp tre trappor upp

Oscar berättar att han kröp tre trappor upp till skolsystern. Sedan kom hans pappa och hämtade honom på skolan. Efter ett besök på vårdcentralen åkte man vidare till Sahlgrenska där tumören upptäcktes.

– Oscar opererades akut. Det visade sig att han hade en tumör i hjärnan, berättar hans mamma Jenny Magnusson.

Oscar, som bor i Torslanda i Göteborg, har inte kunnat gå till skolan sedan operationen. Han är kraftlös och synen är nedsatt kraftigt. Dessutom visade det sig att tumören kommit tillbaka så nu väntar en ny operation.

Troligen sker den på onsdag då Oscar fyller 16 år.

15-årige Oscar Matsson Magnusson drabbades av en hjärntumör och opererades 4 oktober. Snart väntar en ny operation.Foto: PRIVAT

Den tänkta födelsedagspresenten var en biljett till datorspelsevenemanget ”Dreamhack”.  Planen var att han tillsammans med två kamrater skulle vara med i den gigantiska träffen som arrangeras kommande helg på Elmia i Jönköping.

– Jag hade sett fram enormt mycket mot ”Dreamhack”. Jag var med förra året och det var en riktig höjdare. 

Chockbesked från ”Dreamhack”

Men hur gärna han än vill är det omöjligt att vara med på ”Dreamhack”. Det insåg han och Jenny slutgiltigt för en vecka sedan och tog kontakt med arrangörerna för att få pengarna tillbaka. Det handlar om en dryg tusenlapp.

Jenny, Oscar och hans kompisar förväntade sig att det bara var en formalitet att få tillbaka pengarna för anmälningsavgiften.

Men så var det alltså inte. ”Dreamhack” uppgav vi mejl att man inte betalar tillbaka pengarna.

– Jag blev helt chockad. Det handlar inte om pengarna i första hand, utan om bristen på empati, säger Jenny Magnusson.

– Jag tycker det är väldigt lågt, säger Oscar som hoppas att nästa veckas operation ska leda till att han tillfrisknar och kan vara med på ”Dreamhack” nästa år i stället.

Kan komma tillbaka

GT har tagit del av mejlen mellan Oscar och ”Dreamhack”. I svaret skrev en representant: ”Hej Oscar! Tack för din förfrågan. Jag beklagar det inträffade. I enlighet med vår policy gör vi generellt inga undantag från det återköpsförbud som förekommer vid inhandlandet av evenemangsbiljetter.”

Men man ber också om dokumentation som styrker det uppkomna förhållandet. Varpå Oscar och Jenny svarade och bifogade ett läkarintyg. 

– Det var i slutet av förra veckan och sen dess har vi inte hört av ”Dreamhack” alls, säger Jenny.

Tumören, kraniofaryngeom, drabbar fem till sju barn i Sverige årligen. Den är ”godartad” vilket gör att den inte sprider sig till andra organ, men kommer lätt tillbaka på samma ställe som tidigare. Därför väntar nu en andra operation.

– Oscar och vi runt honom är helt inställda på att han ska bli helt återställd, säger Jenny.

”Dreamhacks” PR-ansvarige, Per Sjölin, kommenterar ärendet så här:

– Jag beklagar att vi inte kunnat svara tidigare men jag har precis fått besked att vi fått läkarintyget från Oscar och kommer att återbetala pengarna skyndsamt.

 

LÄS MER: Efter tumören fick 10-åringen bära bollen i VM-genrepet 

 

LÄS MER: Familjens kamp för cancersjuka Vinston