Beskedet firades med löpsedel och skumpa

Utanför GT:s lokaler på Kungstorget firade GT.se-redaktionen på onsdagen.
Foto: Robin Aron Olsson

Namnunderskrifterna är räknade och kontrollerade.

Resultatet - folket vill folkomrösta om trängselskatten.

- Detta är ingen vetenskap förvisso, men vi har gjort en rimlig granskning. Och det har även säkerställts med stickprovskontroller, säger Jan Persson, förste stadsjurist.

På onsdagen kom beskedet om att Göteborgs stad har räknat och kontrollerat underskrifterna som skickats in till förmån för omröstning om trängselskatten.

Och gränsen på tio procent av de röstberättigade i kommunen klarades av med nästan 9 000 underskrifters marginal.

– En delseger är vunnen - för nu finns det ingen tvekan om att göteborgarna faktiskt har "gått man ur huse" för att kräva en folkomröstning, säger GT:s nyhetschef Markus Hankins.

Firade med champagne

Utanför GT:s lokaler på Kungstorget firade GT.se-redaktionen på onsdagseftermiddagen med champagne.

Nyfikna göteborgare kom fram för att ta kort och få en löpsedel.

– Nu tar kampanjen nästa steg. Stadens kontroll ger namninsamlingen legitimitet även i maktens korridorer och sätter press på politikerna att bestämma sig i frågan: ska de lyssna på göteborgarnas krav eller ej, säger Markus Hankins.

Det händer nu

Jan Persson är förste stadsjurist och han säger att allt gått som planerat.

Är detta säkert genomfört nu?

- Ja. Detta är ingen vetenskap förvisso, men vi har gjort en rimlig granskning. Och det har även säkerställts med stickprovskontroller.

Vad sker nu, rent konkret, med hela den inlämnade folkomröstningen?

– Vi har ett kassaskåp som är fullt här. Och det är sorterat enligt samma principer som med valsedlar. Men så har vi även en kopia, så om någon vill kika på materialet så går det utan att vi rör originalinsamlingen. Sedan finns det en digital version med, som vi kört mot folkbokföringsregistret.

Vad blir nästa steg för er?

– Nu ska det författas ett tjänsteutlåtande till politikerna. Vi ska redovisa för fullmäktige, de juridiska förutsättningarna med detta. Och även se på de andra folkinitiativ som lämnats in på andra platser i Sverige. I Göteborg är det första gången sedan lagen ändrades men vi brukar även ge ett omvärldsperspektiv till politikerna.