Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beskedet: De ställer in Julklappsvagnen

Björn Olsen: Då kan du vaccinera dig mot corona
Julklappsvagnen ställs in i år. Bilden är från förra året.Foto: Jens Andersson
Julklappsvagnen är en 100 år gammal tradition.Foto: HENRIK JANSSON

Se senaste åren har Göteborgs stadsmissions julklappsvagn åkt runt stan och med kändisars hjälp samlat in julkappar till behövande.

I år får man dock ställa in.

– Vi kan inte bidra till risk för ökad smittspridning, säger Åsa Vilu, områdeschef på Göteborgs Stadsmission.

Julklappsvagnen är en över 100 år gammal tradition som på senare år återupplivats av Spårvägssällskapet Ringlinjen och Stadsmissionen. 

Med på turen brukar också ett antal kända personer vara, förra året var det bland andra Lotta Schelin, Arvingarna och Rickard Olsson. 

Bild från ett tidigare år.Foto: NORA LOREK

Men i år blir det ingen julklappsvagn i början på december med anledning av coronapandemin och den ökade smittspridningen, vilket GP först skrev om.

– Vi kan inte bidra till risk för ökad smittspridning, både julklappsvagnen och båten ger ju jättemycket folk, det är inte så lämpligt i dessa tider, säger Åsa Vilu, områdeschef på Göteborgs Stadsmission.

Kan ge julklapp digitalt 

Även om vare sig julklappsvagnen eller julklappsbåten kan åka runt i år så finns behovet fortsatt. 

– Vi ser ju att den ekonomiska utsattheten bland barnfamiljer i Göteborg ökar. Vi ser också att människor som lever i utsatthet har fått det ännu värre i år, säger Åsa Vilu. 

Åsa Vilu, områdeschef på Göteborgs Stadsmission.Foto: Stadsmissionen

I år kan man i stället ge en julklapp digitalt.

– Vi kommer ha en digital julklappsbutik på vår hemsida, man kan skicka in en summa så köper vi en julklapp. Vill man lämna en fysisk julklapp så kan man från i dag lämna inne i Femman eller på hotell Eggers, säger Åsa Vilu.

Förra året hjälptes 800 barnfamiljer i Göteborg av julklappsinsamlingen, berättar Åsa Vilu. 

– Vi ser att behovet snarare är större i år. Vi vill verkligen vädja till Göteborgarnas generositet så de kan få en jul i år också, säger hon. 

Från arkivet: 

Från 2015: Här åker julklappsvagnen runt i Göteborg