Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Beskedet: Blir upp emot 30 grader på midsommar

Det väntas bli en varm och solig midsommar i Västsverige i år.
Foto: SHUTTERSTOCK
Maria Augutis är meteorolog vid väderinstitutet Storm.
Foto: StormGeo
Värme och svaga vindar ute på Västskusten och i Skärgården.
Foto: SHUTTERSTOCK
”Solen kommer dominera med största sannolikhet”, säger Maria Augutis.
Foto: Jessica Gow / TT / TT NYHETSBYRÅN

Det verkar bli en kanonmidsommar över i stort sett hela landet, men varmast – det blir det i Västsverige.

På sina håll kan temperaturerna stiga upp mot 28-29 grader, solchanserna är mycket goda och regnriskerna små.

– Gillar man sol och värme kan man vänta en riktigt fin midsommar i Västsverige, säger Maria Augutis, meteorolog på väderinstitutet Storm.

Vädret bäddar för en riktig succémidsommar enligt prognoserna. Värmen kommer i stort sett inte ligga under 20 grader-strecket någonstans i Västsverige, och den ofta så regnhöljda dagen motbevisar sig själv i år. 

Det är faktiskt på de norra delarna av Västkusten som det blir som varmast i hela landet på fredag. SMHI har gått ut med meddelande om höga temperaturer i Västra Götaland och Bohuslän torsdag till söndag.

– Där, och även i delar av Värmland, kan temperaturen gå upp mot 28-29 grader. Det är en varmluft som ligger över stora delar av landet så vi tror att temperaturen på många ställen kan stiga över 25 grader i stora delar av Svealand och södra Norrland också, men Västkusten och de norra delarna av Bohuslän är med i tävlingen om den varmaste midsommaren, säger Maria Augutis, meteorolog på Storm. 

”Solen kommer dominera”

Regnriskerna då? Ja, det kan bli lokala skurar när marken värms upp snabbt och i de södra delarna av Västra Götaland ökar risken för nederbörd, men generellt verkar det snarare luta åt soligt väder.

– Ju längre norrut man kommer desto lägre blir risken för skurar. Under eftermiddagen kommer det ligga en del höga slöjmoln på himlen men solen kommer dominera med största sannolikhet. 

Mot lördagen ökar däremot risken för skurar, återigen i de södra delarna av Västra Götaland, men fortsatt varmt även om det kan bli några grader lägre än på fredagen.

Under söndagen väntas ett liknande väderläge som lördagen, med störst chans för uppehållsväder i Bohuslän och norra Västra Götaland. 

Vind som tillåter sillmiddag

Vindarna under midsommarhelgen väntas bli svaga, som mest måttliga. Ostliga vindar gör att det inte blir svalare i kustbandet.

– Det kommer inte vara jätteblåsigt till helgen, så man kan duka ute i lugn och ro. Det kan bli lite blåsigare längst ut i kustbandet men inte den här sjöbrisen, säger Maria Augutis.

Värmerekordet för en midsommarafton är 35 grader i Sveg 1935, berättar hon.

– Så vi kommer troligtvis inte slå det i år, men varmt kommer det bli och jag skulle inte bli förvånad om något ställe når upp till 30 grader.

Så varmt blir det

Göteborg 

Torsdag: 22 grader

Fredag: 25 grader

Lördag: 21 grader

Söndag: 22 grader


Borås

Torsdag: 27 grader

Fredag: 27 grader

Lördag: 24 grader

Söndag: 23 grader


Uddevalla

Torsdag: 27 grader

Fredag: 28 grader

Lördag: 27 grader

Söndag: 26 grader


Skövde

Torsdag: 23 grader

Fredag: 24 grader

Lördag: 24 grader

Söndag: 27 grader


Varberg

Torsdag: 27 grader

Fredag: 28 grader

Lördag: 24 grader

Söndag: 21 grader


Strömstad

Torsdag: 26 grader

Fredag: 28 grader

Lördag: 24 grader

Söndag: 21 grader