Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Beskedet: Avenyn ska övervakas med kameror

Övervakningskameror ska sättas upp längs Avenyn.
Foto: ROBIN ARON
Kameraövervakningen börjar gälla i andra halvan av november,
Foto: HENRIK ISAKSSON/IBL

Under andra halvan av november kommer det sättas upp övervakningskameror på Kungsportsavenyn i Göteborg. 

De ska sitta uppe i tre månader.

”Ett sådant beslut fattas av lokalpolisområdet själva då man anser att det finns särskild risk för allvarlig brottslighet och att syftet med kamerorna är att förebygga, förhindra eller upptäcka sådan brottslighet” skriver polisen Göteborg city på Facebook. 

Kamerorna placeras ut längs hela paradgatan – ända upp till Götaplatsen, uppger polisen. 

De kommer vara utplacerade i tre månader med start i slutet på november. Polisen vill med kameraövervakningen skapa en tryggare miljö och ha bättre förutsättningar att kunna utreda de brott som sker. 

”Göteborgs paradgata lockar stora mängder folk framför allt under helger och för att förhindra, förebygga och kunna upptäcka allvarliga brott så är kamerabevakning ett mycket bra verktyg.” skriver polisen Göteborg city. 

Polisen har i nuläget mycket personal på plats på helgnätter på Avenyn och de menar att kamerorna blir ett bra komplement.

Filmar inte i bostäder

Polisen skriver vidare att nyttan med övervakningen för polisen överstiger den enskilda privatpersonens önskan om att kanske inte bli filmad.

”Då beslut av denna typ fattas så måste dock nyttan av att polisen får bedriva övervakning och vilken typ av bevakning som sker ställas mot den enskildes intresse av att inte bli bevakad”

De kameror som kan filma in i någons bostad kommer att maskeras i programvaran och att de som sedan tittar på materialet inte kommer kunna ta bort maskeringen. Det är bara polismyndigheten som har tillgång till materialet. 

Ska också använda drönare

Förutom de kamerorna som sätts upp på fasta platser längs Avenyn så kommer lokalpolisområdet Göteborg City också få använda sig av UAS (obemannat flygsystem, drönare). 

Drönarna kommer användas bland annat för att kunna övervaka större områden, ge polisen översiktsbilder vid större evenemang och söka efter försvunna personer.