Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Alingsås Tidning får inga pengar: ”Sista livlinan”

Alingsås tidning har drivits sedan 1865Foto: LEOTRIM JUSUFI

Under tisdagen kom beskedet från Mediestödsnämnden: Krisande Alingsås Tidning nekas utökat driftstöd.

– Det var väl sista livlinan, säger Urban Kärvling, redaktionschef på Alingsås Tidning.

”Vi utvärderar situationen och planerar att fatta beslut inom kort om framtiden för Alingsås Tidning, Lerums Tidning samt Härryda-Posten/Partille Tidning”, svarar ägarfamiljen Michelsen på beskedet.

Alingsås Tidning har drivits i fem generationer av familjen Michelsen, sedan 1865. Men de senaste åren har ägarbolaget WM Media haft stora problem med ekonomin. Företaget genomgick en rekonstruktion under 2016. 

Vid flera tillfällen de senaste veckorna har papperstidningen inte kunnat distribueras till prenumeranterna. Distributionsbolaget VTD, som ägs av Stampen, har stoppat sina tjänster för att de inte fått betalt av WM Media. 

De anställda har heller inte fått sin lön i tid under en period på flera månader. 

– Upp emot 70 procent av tidigare annonsintäkter för en del tidningar går nu till digitala medier som Google och Facebook. Med förlusten av dessa intäkter är det svårt eller nästan omöjligt att upprätthålla en tidning ekonomiskt utan statligt stöd. Många tidningar har överlevt endast tack vare mycket omfattande statliga subventioner eller presstöd, medan WMB har erhållit endast minimalt stöd under 2018 och 2019, har delägaren Susanna Michelsen, tidigare skrivit i ett mejl till GT.

Ledningen var hoppfull 

Hennes bror och vd:n för WM Media William Michelsen, skrev i förra veckan i ett mejl till Journalisten att de var hoppfulla. 

”Vi är hoppfulla om att kunna få ett utökat driftstöd från Mediestödsnämnden.” skrev William Michelsen, till Journalisten.

Under tisdagen kom beskedet – det blir nej från Mediestödsnämnden, vilket P4 Sjuhärad först skrev om. 

I ett mejl till GT kommenterar ägarfamiljen beslutet så här:

”Vi är mycket besvikna över att Mediestödsnämnden inte beviljat Alingsås Tidning (AT) Allmänt Driftstöd. Som anledning uppger man att AT i utgivningskommunen, enligt TS Mediefakta AB, ligger på en täckningsgrad på 32 procent, vilket är över gränsen 30 procent för att erhålla Allmänt Driftsstöd. Enligt SCB:s uträkningar understiger hushållstäckningen 30 procent i utgivningskommunen, och ligger på 25-28 procent. Vilket då skulle ge Allmänt Driftstöd. Nämnden har valt att följa TS Mediefaktas beräkningar.”

Planerar överklaga

Vidare skriver ägarfamiljen att Mediestödsnämnden uppgift är att verka för mångfald inom tidnings- och mediebranschen och att de anser att nämnden borde ha tagit AT:s ”prekära ekonomiska situation samt dess betydelse genom sin regionala nyhetsbevakning” i beaktande.

”Man har uppenbarligen valt att bortse från detta”, skriver ägarfamiljen.

De meddelar nu att de ska utvärdera situationen och fatta beslut inom kort för titlarna som ingår i WM Media: Alingsås Tidning, Lerums Tidning samt Härryda-Posten/Partille Tidning.

Familjen Michelsen meddelar att de planerar att överklaga beslutet.

Redaktionschefen: ”Sista livlinan”

Alingsås Tidnings redaktionschef, Urban Kärvling, om beskedet:

– Vi har fått det beskedet på redaktionen här. Det var väl sista livlinan som jag ser det.

Vad händer nu?

– Jag vet faktiskt inte. Nu är det ju upp till ägarna att fatta ett beslut. Men jag personligen ser ingen möjlighet där vi kan fortsätta. Nu sätter sig säkert ägarfamiljen ned och diskuterar, det kanske kommer något slags besked senare i veckan.

Medarbetarna på tidningen har haft möte under tisdagsförmiddagen sedan de mottagit beskedet.

– Vi har pratat och informerat. Många är ledsna. Det var väl inte oväntat att det skulle gå åt det här hållet. Vi var väl mer eller mindre förberedda på det, men nu är det ju väldigt definitivt, säger Kärvling.

Facket: ”Väldigt tungt besked”

Sedan tidigare är bolaget beviljade 2 351 000 kronor i driftsstöd för 2019 och ansökte alltså om ytterligare pengar. 

– Det är ju för tidningarnas framtid ett väldigt tungt besked och för våra medlemmars jobbframtid ett lika tungt. Det var dock inte särskilt oväntat att vi skulle få ett negativt besked, säger Marcus Löfström, ordförande i journalistklubben på Alingsås tidning.

Marcus Löfström säger att de anställda inte fått någon information från ledningen inför beslutet.

– Det är en väldigt tryckt och dålig stämning, vi har inte fått någon information från ledningen vad som händer nu. Vi har inte fått någon information om vad vi ska göra oavsett beslut, säger han och fortsätter:

– Jag hoppas vi får ett besked av ledningen så snart som möjligt. Man har ont i magen här i väntan på besked vad det innebär och det finns oro om lönerna ska betalas ut.

Ägarfamiljen Michelsen skriver till tidningen Journalisten att löneutbetalningarna och pensionsavsättningarna har förtur och att de anställda ska få sin lön senare i veckan ”enligt planerna”.